25 април, 2024

Поглеждайки назад, 2021 определено беше страхотна година, по отношение на технологичния напредък. Следващата 2022 ще бъде година, в която вероятно ще видим много нови технологични тенденции. В следващите редове ще разгледаме някои от тях, които може да очакваме през 2022 г.

  • 5G и високоскоростни мрежи

Спомняте ли си 2G технологията, която позволяваше на клиентите да се свържат с всички, които искаме? След това дойдоха 3G и 4G технологиите, които ни помогнаха да сърфираме в интернет и да предаваме поточно аудио и видео без никакви прекъсвания.

Е, сред най-важните промени за 2022 г. определено ще бъдат лесно достъпните данни с висока честотна лента. Нещо повече, високоскоростният интернет ще ни даде възможност да предаваме информация в изключително висока разделителна способност като 8K.

  • Изкуствен интелект и машинно обучение

AI и ML придобиха голяма популярност, след като производителите започнаха да ги прилагат навсякъде – в смартфони, виртуална реалност, разпознаване на изображения и реч, смарт часовници, смарт телевизори, приложения за навигация и т.н.

Това, което се очаква е пазарът на AI да нарасне до индустрия от 190 милиарда долара до 2025 г. и предстоящата година определено ще бъде много важна за постигането на тази цел.

  • Интернет на нещата

Определено всички сме напълно готови за появата на по-бързи мрежи, усъвършенстван AI и ML, облачни изчисления и повече устройства, свързващи се заедно по безпроблемен начин.

  • Облачни изчисления

Какво идва със супер бързите мрежи? Облачните изчисления – друга технологична тенденция, която ще видим през 2022 г. Облачните изчисления ще ни дадат възможност да стартираме тежки приложения и софтуер директно на облачните сървъри, което ще отвори врати за по-леките устройства.

  • Мобилна фотография

Една от най-обещаващите тенденции за предстоящата 2022 г. ще бъдат прибиращите се камери на смартфоните.

Поставянето на три различни обектива с различни фокусни разстояния беше просто алтернативен вариант за постигане на различни фокусни разстояния. През 2020 г. Xiaomi и Oppo показаха концептуалния телефон, в който видяхме три различни обектива с различни фокусни разстояния. Е, изглежда, че ще можем да видим как тази функция ще се развие през 2022 г.

  • Смесване на реалностите

AR и VR са голяма тенденция от известно време и през 2022 г. ще видим големи скокове в тази област. Metaverse е един от индикаторите за това колко бързо се развива дигиталния свят.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International