20 април, 2024

Сексуалният тормоз все още не е достатъчно обсъждана тема. Има хиляди жени, които живеят в ежедневен страх, както през деня, така и през нощта. Като резултат от стремглавото развитие на технологиите, бе създадено приложение, чиято цел е да предпази нежния пол от потенциални рискове. Създателят на тази иновация,Ема Кей – жена, вече преминала по този път, сподели:

“Нашето приложение наистина е сладко-горчиво. Харесва ни да бъдем заети и да работим, но предпочитаме то да не съществува. Никой не иска да живее в свят, в който е необходимо да имаш инсталирана подобна апликация. Фактите, обаче, са на лице.”

Приложението WalkSafe (Движи се безопасно!) очаква новата си функция – на дамите ще бъде предоставена “карта на живо”. Благодарение на нея, техните приятели и семейства ще могат да следят тяхното пътуване, както и да разговарят с тях. Приложението дава възможност да се планира най-безопасният маршрут до дома, като се разглеждат последните данни за престъпления.

Според Кей, приложението насърчава хората да вземат предпазни мерки, за да избягват престъпления, а не реакционни мерки, когато вече се намират в неприятна ситуация. Тя добави:

„В разработката на приложението, голяма помощ оказват старшите бивши детективи от столичната полиция, както и анализаторите на престъпността. Тяхната задача е да преглеждат данните и да ги категоризират в различни области, за да може потребителят да бъде информиран. Разглеждайки моделите на престъпност, горещите криминални точки могат да бъдат идентифицирани. След това става по-лесно за ползвателите на апликацията да планират по-безопасни маршрути.“

Смарт часовникът за жени „Epower“ е друг продукт за безопасност. Към момента, той е в процес на разработване в университета в Бат. Идеята е часовникът автоматично да изпраща сигнали всеки път, когато потребителят е в беда. За тази цел той ще следи сърдечната честота и движението на тялото. Ей Джей Руд е съосновател на тази иновация. Признава, че идеята ѝ е хрумнала, докато е правила джогинг в лошо осветен парк и се е притеснявала от потенциална атака. Тя сопделя:

„Когато видях, че смарт часовниците се използват за откриване на сърдечни пристъпи, си помислих, че може би тази технология може да се приложи и за безопасността на жените.“

Приложението използва изкуствен интелект, за да разпознае дистрес и да реагира, ако потребителят е атакуван, когато ходи или тича сам. Г-жа Руд добави:

„Хрумна ни, че интелигентен часовник с това приложение може да прати сигнал до близките на една жена, ако тя се прикрива или бори сама. Ключът е, че всичко се случва автоматично. Така нападателят разполага от малко до никакво време, за да предотврати това. За жалост, тази опция не винаги е възможна с конвенционални паник бутони, аларми за изнасилване или мобилен телефон.”

Рич Ларсен вярва, че приложението му за смартфони, наречено „bSafe“, ще помогне за наказателното преследване. Приложението разполага с функцията “гласова активация”, която автоматично започва да предава видео и аудио на живо към избрани контакти, като междувременно записва всичко, което се случва. Той каза:

„Тези записи могат да бъдат използвани като доказателство в съдебни дела – като тези за изнасилване – които често са трудни за доказване.”

Той решава да разработи тази функция, след като научава личната история на дъщеря си Чарлън. Момичето решава да не се крие, а вместо това да говори по темата, като разкрие самоличността си. Чарлън споделя, че не би се срамувала толкова, ако е разполагала с bSafe тогава.

Апликацията представлява интерес и за други компании. По думите на г-н Ларсен, в момента той и неговият екип разработват API платформа, която може лесно да внедри тези функции в други приложения. Правителството също не остава безучастно към този въпрос. През юли Министерството на вътрешните работи стартира фонд от 5 милиона паунда, за да помогне за подобряване на безопасността на жените, когато са на обществено място, особено през нощта.

В Бристол полицията използва нови инструменти, които претърсват напитките в нощните заведения за разпръсната дрога. От друга страна, полицията в Чешър подобрява текущата технология за обработка на повиквания. Тя има за цел да осигури незабавен видим и успокояващ отговор на жена, която призовава за подкрепа. Достъпът до онлайн връзка с информация за безопасността на жените в обществения транспорт се насърчава от Обединения орган на Западен Йоркшир. По този начин ще можете да проследите автобуса и няма да стоите съвсем сами на спирката.

Въпреки че технологията е предназначена да помогне, все още има хора, които ще се опитват да я използват неправилно. Ето защо националната служба за застъпничество срещу проследяването, Paladin, предупреждава, че технологичните компании трябва да дадат всичко от себе си, за да защитят жертвите от злоупотреба. Рейчъл Хорман-Браун, председател на благотворителната организация, сподели:

„Много жертви се проследяват и наблюдават чрез своите телефони или таблети, чрез шпионски софтуер. Така че, всъщност не е необходимо преследвачите да получават устройство за проследяване на жертвата, за да могат да ги наблюдават. Шпионският софтуер е притеснителен, тъй като може да позволи на преследвача да включи камерата на мобилния телефон на жертвата, така че да види и чуе какво се случва. Освен това, могат да четат и изпращат текстови съобщения от телефона на жертвата, както и да проследяват местонахождението им.“

По думите ѝ, всички тези устройства за проследяване, предназначени да ви помогнат да намерите вашия портфейл, ключове или багаж, са именно тези, които улесняват  местонахождението на жертвата да бъде засечено. Това е повече от проблем, който може да бъде решен чрез технологиите. Фарах Назир, главен изпълнителен директор на Women’s Aid, каза:

„Докато технологиите, като приложения за безопасност на телефони и смарт часовници, могат да играят роля в подпомагането на жените да се чувстват по-сигурни на улиците, тези интервенции са временни лепенки, които пренебрегват истинската причина за мъжкото насилие срещу жени. Жените се чувстват несигурни по нашите улици, не поради липса на улично осветление или приложения за безопасност, а поради културата на сексизма и женомразието, което прави насилието срещу жени и момичета твърде често срещано. Не трябва да се толерира повече.”

Назир смята, че трябва да се съсредоточим върху оспорването на сексистките нагласи, които са дълбоко вкоренени в тези услуги и системи, така че жените да могат да се приберат вкъщи с увереност, че са в безопасност и защитени.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor