27 април, 2024

Маргарита Димитрова е User Experience Team Lead в Accenture. Обича да чете истории за мотивация, успех и силата на човешкия дух. Маргарита споделя, че успешно балансира работата си с личния живот, като правилно подрежда приоритетите си и винаги отделя малко време за себе в края на деня. 

Маргарита Димитрова също се включва в нашия женски проект. Маргарита е User Experience Team Lead в Accenture. Обича да чете истории за мотивация, успех и силата на човешкия дух. Тя се зарежда най-вече, когато спортува сред природата. Маргарита също така обича да ходи на къмпинг и на походи. Тя споделя, че още когато е навлизала в ИТ сферата, се е сблъскала с предразсъдъци, свързани с това дали еднажена би се справила с подобна професия. Според нея, неравенството между половете, за жалост, е все още ясно изразено в някои сфери. Маргарита споделя, че в компанията, в която работи, всички се стремят да се фокусират върху личните си качества и да гледат един на друг като на професионалисти. Тяхната основна цел е да постигнат разнообразна и балансирана работна среда, в която всеки е третиран със справедливост и има възможност да расте. Маргарита успешно балансира между работата си и личния живот, като правилно подрежда приоритетите си и винаги отделя малко време за себе в края на деня. Тя споделя, че един тийм лийд трябва да знае, че най-важен е екипът. Според нея най-ценното качество е да сме сплотени и да общуваме свободно. Тя допълва, че във всеки един момент трябва да сме наясно със задачите си и да получаваме подкрепа, когато ни е нужна. Маргарита споделя, че цели да не мисли за професионалните си ангажименти след работа. Когато приключи, Маргарита затваря лаптопа и отделя малко време за себе, дори и само за 10 минути, като така успява да се отърси от работния си ден и да се презареди.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Обичам да къмпингувам и да ходя на походи.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

О, да. Още когато навлизах в ИТ сферата срещнах предразсъдъци дали като жена бих се справила с подобна професия. Но това беше доста отдавна.

“За да си добър лийд трабва да разбираш, че важен е екипът. Най-ценното качество е да сме сплотени и да общуваме свободно.”

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Имам груба представа, да.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

За жалост да, в някой сфери неравенството между половете е все още ясно изразено.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

В Аксенчър се стремим да наемаме и задържаме хора с разнообразен бекграунд, както и да им помагаме да се развиват. Една от основните цели, които компанията ни има, е да се постигне многообразна и балансирана работна среда, в която всеки един член на екипа ни е третиран с уважение и справедливост и му се дава възможност да се развива професионално.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

В никакъв случай не мога да кажа, че имат различно отношение към нас, жените. В Аксенчър се фокусираме най-вече върху личните качества на всеки член от екипа и гледаме един на друг като професионалисти.

Ако желаете да прочетете цялото интервю със Маргарита Димитрова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International