25 септември, 2022

Коледа наближава и добрите дела дебнат отвсякъде. Мащабна благотворителна инициатива дарява 1000 книги в осем дома за деца, лишени от родителска грижа. Акцията е дело на Фондация „Подарете книга“, която обзаведе по един книжен кът във всеки дом и го напълни със специално подбрани заглавия. От класики на детската литература до по-съвременни автори, всяка библиотека съдържа над сто разнообразни книги.

Каузата обедини представители на българския частен сектор, които закупиха книгите и мебелировката за създаването на тези ценни библиотеки. Като дарители се включиха компаниите Nexo, ReBenefit, Dext, Баущоф+Метал ООД и Фитнес у дома.

За да бъде книжната изненада още по-голяма, всеки член от екипа на Nexo — общо 300 души — написа лично писмо към децата в домовете. Писмата бяха вложени в книгите, за да могат бъдещите им читатели да ги открият, когато разлистят страниците за пръв път.

Доброволци ще направят специални посещения във всеки дом, за да сглобят библиотеките, да прекарат време с децата и да почетат заедно с тях свое любимо заглавие.

Nexo, една от водещите институции за управление на дигитални активи в света, създадена в България, даде начало на инициативата. Представители на компанията посетиха домовете „Паисий Хилендарски“ и „Софроний Врачански“ в София на 12 декември.

Посещенията ще продължат с дома за настаняване от семеен тип в Долна баня и още шест места в София и нейните околности. Ясен Янков, вицепрезидент „Продуктови иновации“ в Nexo, коментира:

„Книгите са съкровищница на познание и прозорец към мечтите ни. Няма да повярвате разнообразието от герои, вдъхновили моите колеги — хората, които днес градят бъдещето на технологиите на родна почва — да намерят пътя си занапред. Да споделиш с деца насока, визия, мечти е най-отговорната задача, особено когато те нямат в живота си онзи значим възрастен, който да го направи. Тази инициатива е отражение на голямата ни цел — да покажем отговорността на частния бизнес към обществото и да насърчим и други компании да дават обратно на средата, в която живеем.“

Янков е отдаден на каузата за детското образование от години. Преди да се присъедини към екипа на Nexo, той съосновава MindHub — иновативна мрежа от академии по програмиране за деца и младежи.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International