27 април, 2024

Тушка Дерменджиева е Java Technology Manager в Scalefocus и вече повече от 6 години е част от компанията, в която се развива професионално, преминавайки през различните кариерни нива. Интересите й са насочени към работа с хора и технологии. Има афинитет към това да бъде ментор и е участвала в няколко подобни инициативи, както в Scalefocus, така и извън нея. Интересува се от всичко свързано със self-improvement, coaching и mentoring. Какъв  е пътят от Regular Java Developer до Technology Manager в отдел Java&Integration и управлението на един от най-големите екипи в Scalefocus, разказва Тушка. 

Важно ли е образованието за успешното развитие като програмист?

Много хора мечтаят за просперираща кариера в ИТ индустрията, особено за успешна кариера в програмирането на Java.

Ако искаш да бъдеш част от това вълнуващо и динамично поле, трябва да си оборудван с необходимите умения и способности, за да успееш. Разбира се, образованието е важно, но то може да даде само визията за развитие на човек. Оттам нататък всичко зависи от теб самия и от средата, в която попаднеш, както и от хората, с които ще се заобиколиш.

Какво най-много ти е помогнало в кариерата, за да си там, където си в момента?

Със сигурност вътрешната ми мотивация. Естествено през годините е имало и външни мотиватори, но мисля, че вътрешната ми мотивация е това, което ме кара да се събудя, да отида на работа и да съм ентусиазирана и продуктивна.

Какви са хоризонтите за развитие пред новопостъпилите служители в компанията?

Растейки като компания и екип през годините, с цел да мотивираме програмистите да се развиват и да избегнем несигурността, сме изградили работна стратегия с ясно дефинирана кариерна пътека, която е проста и видима за всички. Въвели сме процес, чрез който да е ясно върху кои области да се съсредоточат хората, за да станат още по-добри в настоящите си позиции, какви бъдещи възможности са на разположение, как да се развиват, за да стигнат до там. Така се създава по-структуриран план за всяка една роля, което елиминира всички потенциални неизвестни в кариерното развитие на софтуерните инженери.

Scalefocus предлага ли възможности за вътрешна промяна на позиция и израстване в компанията?

Разбира се, аз съм жив пример 😊 Минавайки през кариерната пътека, всеки един програмист има за цел да натрупа набор от технически и нетехнически умения. Така стига до високоекспертната позиция Principal Java Developer, след която всеки Java програмист има възможност да избере в каква посока да се развива –  People management, Delivery management или силно техническо профилиране до Senior Software Architect и консултантска дейност. Мениджърските роли в компанията са най-разнообразни – от технически, през проектни, свързани с процеси, с хора, и други. Една от целите ни винаги е била да предоставяме на колегите си възможност за растеж и да изграждаме лидери отвътре, хора, които заемат ключови роли, хора, които споделят културата и ценностите на компанията. Имаме много примери за колеги в компанията, които са започнали от стажантски или джуниър позиции, а в момента са сред топ служителите в Scalefocus, заемащи най-високи роли в кариерната пътека.

Има ли нещо конкретно, което на теб ти е помогнало да се развиеш кариерно?

Не бих казала, че е едно нещо или един конкретен проект- всички проекти, както и хората, с които съм работила, са ме научили на различни неща. Дали е било нещо техническо или пък свързано с начина, по който комуникирам с хора и клиенти, всяко едно от тези неща ми помага в момента на позицията, на която съм.

Кое е най-важното или ключово качество, което човек трябва да притежава, ако иска да прогресира в кариерното си развитие?

Всеки един от нас в течение на кариерата си се справя с различни проблеми, ситуации и задължения. Тази пътека на предизвикателства развива у нас серия от различни качества и умения, както в технически, така и в чисто човешки аспект – като добра организираност, комуникативност, толерантност, обективност и други. Ако трябва да посоча най-ключовото качество, бих казала: адаптивност. Лесната адаптация към хората, околната среда и проектите е гаранция за приятна работна атмосфера, успехи и цялостно развитие.

По какъв начин компанията подпомага служителите в процеса на развитие?

За да помогнем на всеки служител да постигне своята цел и да стигне там, накъдето е тръгнал, прилагаме система от практики за обучение и професионално развитие. Важна стъпка в тази посока е практиката абсолютно всеки колега в компанията да има така наречения People Manager, който му съдейства чрез индивидуален план за развитие, както и му помага да постига по-добри резултати и да върви в правилната посока. Предоставяме разнообразие от обучения – както вътрешни, така и външни, за да може хората по-лесно и систематизирано да трупат знания в технически и нетехнически направления. Друг процес, който прилагаме, е провеждане на Performance review два пъти в годината. Това е и моментът за събиране на така наречената 360° обратна връзка от всеки човек в компанията, за да се види какъв е прогресът по поставените цели, постигнати ли са необходимите цели за преминаване към следващата позиция. Отличителното в подхода ни е, че създаваме приятно място за работа, където програмистите да се развиват като личности и като професионалисти, както и да им предоставяме възможности за работа по интересни проекти.

Какъв съвет би дала на хората, които сега стартират кариерата си?

Винаги да полагат максимални усилия в това, което правят. Така растеш. Ако искат нещо да се промени – просто трябва да знаят, че промяната не трябва непременно да идва отвън. И, разбира се, последователността е ключова – заедно с мотивацията. Винаги има външни неща, които да ви мотивират, и това не е лошо. Но е много по -добре да имате вътрешна мотивация, защото тя е по-постоянна. Всичко външно може да ви мотивира само за ограничено време, защото всичко винаги се променя.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager