27 април, 2024

Стефка Стоянова е ръководител на целия Engineering екип в Clippings. Тя е лидер, който се фокусира върху прилагането на Agile методологии по ползотворен начин и изграждане на високоефективни екипи. Като професионалист Стефка се концентрира върху качеството, проактивното работно отношение и непрекъснатото усъвършенстване и растеж на хората.

Стефка Стоянова е ръководител на целия Engineering екип в Clippings. Тя е лидер, който се фокусира върху прилагането на Agile методологии по ползотворен начин и изграждане на високоефективни екипи. Стефка е завършила Компютърни науки и в момента не се страхува да допуска грешки, защото винаги се учи от тях. Споделя, че лидерската позиция на Soware Engineering се практикува основно от мъже, но това не представлява проблем за нея. Според Стефка, в IT сектора няма място за полови неравенства, тъй като най-важно е да се справяме с работата, която ни се възлага. Тя твърди, че има безброй много ресурси, от които да се учим. Според Стефка търсенето на професионалисти е толкова голямо, че компаниите отдават значение единствено на уменията и потенциала на даден човек. Тя също така споделя, че според нейните виждания дамите са склонни да провокират хората да споделят своите лични и професионални предизвикателства. Стефка допълва, че по този начин жените придобиват по-обширно разбиране на дадена ситуация и вземат по-информативни решения, което е важно при всяка една роля и е предпоставка за успех. Ключът към успешното съчетаване на личния с професионалния живот за нея е да разпределя задачи на всеки член от семейството си. Причината, поради която Стефка записва Компютърни науки в университета са добрите й познания по математика. За нея заобикалящата ни среда е от голямо значение. Според Стефка, когато избираме сферата, в която искаме да се развиваме професионално, първо трябва да направим всичко възможно да бъдем на върха в тази сфера. Ако сме заобиколени от добри инженери, ние ще се превърнем също в такива. Ако си поставим високи стандарти на поведение, ще ги следваме. Ако средата, в която се намираме е безопасна и можем да допускаме грешки, то тогава можем да се учим от тях, за да се усъвършенстваме. Стефка добавя също така, че ние сме притежатели на собствения си кариерен път и ако искаме да бъдем успешни, няма да се налага да пропускаме възможността да се учим на нови неща, да практикуваме и да се подобряваме със всеки изминал ден.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Сещам се единствено за тръгването от работа по-рано, за да взема децата от градина. След това продължавах работа от вкъщи и променях фокуса.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Определено да си ръководител в софтуерното инженерство е основно мъжка роля. Добрите новини са, че все повече и повече жени заемат позиции в IT сектора и България попада на първо място в Европа по брой на жените на мениджърски позиции според Eurostat.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

В IT сектора не виждам полова неравност – или можеш да си вършиш работата, или не. Има безброй много ресурси за учене и възможности. Търсенето и желанието на професионалистите са толкова големи, че компаниите се концентрират само върху потенциала и уменията на хората.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Една от ценностите на Clippings e приобщаването. Имаме Diversity and Inclusivity Steering Group, чиято основна цел е да повиши осъзнаването на работното място. Окуражаваме колегите да осмислят разнообразието и импликациите и промотираме участието в активности, свързани тях.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Не мисля.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Жените провокират хората да споделят своите лични и професионални предизвикателства. По този начин получават изчерпателно разбиране на ситуацията и взимат по-лесно информативни решения. Това е важно при всяка роля и гарантира успех.

Ако желаете да прочетете цялото интервю със Стефка Стоянова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International