20 април, 2024

21-ият доклад за състоянието на нацията на разработчиците на SlashData изследва глобалните тенденции на разработчиците на софтуер в 160 държави през третото тримесечие на 2021 г. То обхваща езици за програмиране, инструменти, API (интерфейс за програмиране на приложения), технологични сегменти, както и отношението на самите разработчици.

Докладът също така разглежда участието на разработчиците в 5G и IoT (Интернет на нещата), и по-специално как програмистите се възползват от новите постижения в технологиите в инструментите, приложенията и услугите.

Продължаващата популярност на JavaScript в уеб и бекенд приложенията подкрепи позицията му като най-популярния език за програмиране през третото тримесечие на 2021 г. SlashData установи, че над 2,5 милиона разработчици са се присъединили към JavaScript общността, а общо 16,4 милиона го използват в световен мащаб.

Популярността на Python също е впечатляваща. Според SlashData, в наши дни езикът се използва от около 11,3 милиона кодери, предимно в областта на науката за данни, машинното обучение и IoT приложенията.

Популярността на Python експлодира през последните години, изпреварвайки тази на Java, която в момента се използва от 9,6 милиона разработчици. Java остава предпочитано приложение за мобилни и настолни приложения, установи проучването на SlashData.

Според доклада, Python добавя още 2,3 милиона разработчици към общността си през последните 12 месеца. В проучването се отбелязва, че:

„Това е 25% темп на растеж, един от най-високите сред всички големи общности на езици за програмиране с повече от 7 милиона потребители.“

Първите пет най-популярни езика са C/C++ (7,5 милиона разработчици), PHP (7,3 милиона) и C# (7,1 милиона). SlashData съобщи, че PHP е нараснал най-бързо през последните шест месеца, придобивайки един милион нови разработчици. Подобно на JavaScript, PHP остава популярен за уеб и бекенд приложения.

Rust е друг език за програмиране, който е на приливи и отливи през последните години. Езикът за програмиране с отворен код се използва най-вече във вграден софтуер и разработка на “чисти метали“, въпреки че е намерил дом и в разработването на игри с AR (разширена реалност) и VR (виртуална реалност).

Докладът на SlashData установи, че разработчиците все повече се включват в 5G проекти, особено тези, свързани с IoT, AR /VR потребителска електроника и машинно обучение / AI (изкуствен интелект).

Установено е, че Китай е епицентърът на дейността на разработчиците на 5G.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor