2 октомври, 2022

Бош Инженеринг Център София се разраства вече три пъти за последните две години от създаването му. Центърът отваря врати на новия си втори офис, разположен на два етажа в новопостроената Synergy Tower в София Тех Парк.

Към работните площи Центърът добавя 17 зали за срещи, 12 фокус зали, 8 специализирани помещения. В унисон с политиката за осигуряване на вдъхновяваща работна среда, Бош предлага на служителите си и 4 гейминг зали с тенис на маса, билярд, джаги и релакс зони. Сградата, в която се посещава новият офис е построена съгласно най-новите екологични, технически и енергоспестяващи стандарти.

През изминалата година Бош Инженеринг Център София утвърди позициите си в разработването на множество иновативни проекти и технологии за автомобилната индустрия в множество професионални области. Експертите отговарят за развойната дейност и тестването на все повече функционалности и затвърждават доброто си сътрудничество с развойните екипи на компанията в други локации на Бош по света. Целта на Центъра е да се превърне в хъб, който разработва цялостни продукти, като логична стъпка за постигането на това е създаването на отдели за хардуер и механичен дизайн, в допълнение към добре разработените системни и софтуерни области. Константин Конов, управляващ директор, споделя:

„Започнахме през 2019 г. с по-малки проекти, а в момента разработваме цялостни продукти. Екипът ни расте с всяка следваща година, експертизата – също. Целта ни е да поемаме все по-голяма отговорност и да работим в области с по-широка приложимост, като същевременно активно търсим и нови възможности.”

Разработките

В сферата на автомобилната индустрия мисията на Бош Инженеринг Център София е да осигури безопасно шофиране, с грижа към околната среда и обществото. Три са основните области, в които всички професионалисти влагат усилия и експертиза – технологии, подпомагащи шофирането; електрификация; и решения за свързаност.

В началото на 2021 г. Бош обедини в глобален мащаб над 17 000 експерти в сферата на хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи в нова дивизия за интердисциплинарни компютърни системи. Новосъздаденото звено избра за основен партньор именно Бош Инженеринг Център София, за да оформя бъдещето на мобилността в целия свят.

Photo Credits: Bosch

Едно от най-новите направления за експертите от Бош Инженеринг Център София е работата по изцяло нови продукти
на концептуално ниво и на фаза пилотен проект по така наречените зонални компютри за автомобилите. Тяхното използване ще позволи да се премине към по-малко на брой, но значително по-комплексни компютри с множество функционалности.

Инженеринговият Център в София е стратегически партньор на дивизията Bosch eBike Systems. Чрез експертизата си екипите в София демонстрират как може да се повиши качеството в разработката и внедряването на нови технологии. Центърът има обвързани дейности в създаването на всеки компонент от велосипедите, като се започне от зарядното и батерията, през задвижването, управлението и дисплея. Значителен е приносът на софтуерните инженери и към инфраструктурните решения и услуги в облачното пространство, както и свързаност на велосипеда с интернет.

Развитието

Центърът продължава да се разраства и да наема нови специалисти като до края на тази година броят им ще се увеличи до над 450. Компанията демонстрира отговорност и добри практики като работодател, предлагайки дългосрочна заетост и образование, както и подкрепа в професионалното развитие на служителите си.

Наскоро стартира първата академия на Центъра за обучение на софтуерни инженериBosch ECS Career Camp. Програмата ще даде възможност за придобиване на задълбочени знания и умения за работа с най-съвременните софтуерни технологии за автомобилната индустрия под менторството на доказани професионалисти в сферата на разработването и тестването на софтуер за автомобилния бранш. Участието в Bosch ECS Career Camp е безплатно и открива нови възможности за кариера пред участниците.

Photo Credits: Bosch

Инвестицията в образование и развитие на млади таланти в IT сферата са сред основните приоритети на Бош Инженеринг Център София. Дуалното обучение, стажантските програми, работата с университетите са част от добрите дългосрочни практики на Центъра.

Отговорността

Бош Инженеринг Център София подкрепя образователната Фондация „Заедно в час“, като през тази година осигури допълнителна техника и софтуер, които се използват за онлайн обучения и подпомагане на участниците в две от програмите на фондацията. Двете организации продължават сътрудничеството си и чрез включване на експерти от Бош в инициативата „Ролеви модели“ на фондацията.

Воден от мисията си да подпомага безопасността във всички направления – както на пътя, така и във физическата активност, през настоящата година Центърът стана партньор в дейността на Българската Лавинна Асоциация и  закупи специално оборудвана шейна, за да подпомогне превенцията и безопасното практикуване на планински спортове.

Photo Credits: Bosch

Постиженията

Бош Инженеринг Център София бе отличен със Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката за устойчиви инвестиции, за разкриването на нови работни места и внедряването на високи технологии за автомобилната индустрия. Компанията бе удостоена със статуетката „Златен бик“ на петнадесетите годишните награди „Инвеститор на годината”.

През тази година компанията зае първото място в раздел Technology Excellence на годишните награди „Компания на годината”, а с проекта си “Шофирането на бъдещето – безопасно и с грижа за околната среда и обществото” бе отличена в най-оспорваната категория – Инвеститор в обществото на Годишните награди за отговорен бизнес 2020. Центърът е  сред победителите в Career Show Awards 2021 в четири категории и е сред финалистите в една от най-оспорваните категории – „Най-добър IT работодател“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International