26 април, 2024

Защо един опитен програмист решава да се върне от Швейцария в България и каква е причината да избере Resolute Software пред голямата корпорация, в която е работил три години?  Разговаряме с Цвятко Конов,  IT Team Lead в компанията, за неговата мотивация, кариерния му път, амбициите и визията за бъдещето, както и за това какво е нужно, за да останеш конкурентноспособен в IT индустрията. Ето какво ни разказа той:

Г-н Конов, разкажете ни за Вас и за решението Ви да заминете за Швейцария.

Aз съм програмист по душа, независимо с какво друго се занимавам. Обичам зимните спортове и ветроходството. Преди 3 години получих интересно предложение за работа в страна, която ми даваше възможността да практикувам любимите си занимания на една ръка разстояние. Сравнително бързо събрахме багажа и заминахме! Първоначално започнах да работя като програмист, след което ме харесаха и станах technical project lead на няколко проекта. Тези проекти бяха доста предизвикателни, в много специфична сфера, в която компанията (Leica Geosystems), бе един от лидерите. Проектите, с които се занимавах бяха изключително интересни, свързани с AI, Reality Capture и други водещи технологии, комбиниращи най-доброто от хардуера и софтуера. В компанията, в която работят повече от 20 000 човека имаше проекти в Autonomous driving, GNSS Positioning, custom AI accelerator hardware и други. Имах възможността да работя с едни от най-големи експерти в света в тези области. Екипите ни бяха мултинационални, бяха представени много държави и експертизите бяха изключително сериозни. Начинът на организация, обаче беше различен от този в България. Там често се работеше върху продукт, който се изгражда на базата на поредица от проекти, които може да включват от двама до двеста души. Аз имах възможността да участвам както в малки, така и в много големи екипи, разделени на SCRUM подекипи. Например, екипът който ръководих, се състоеше от около 6-7 човека. 

Какво ви накара да се върнете от Швейцария и да се присъедините към българска компания? 

Да се върна бе трудно решение, което беше повлияно от много аспекти. Първият аспект е със сигурност личният. Прекарахме там 3 години, но интеграцията беше трудна и не ни харесваше начинът, по който се чувствахме да живеем в чужбина. Когато имаш деца е изключително важно как те успяват да се интегрират в средата.

Швейцария е страхотна държава, но не е от най-социалните и отглеждането на деца там не се случва лесно. В професионален аспект, културата на немско-говорящия свят е много различна и не я усетих като своя. Когато си на работа там, работиш като експерт и си ексклузивно в делова среда – изграждането на лични взаимоотношения се счита за табу. Въпреки че в компанията, в която бях, имаше колеги от най-различни държави и това не бе толкова силно изразено, все пак дори и там се усещаха строго професионалните връзки и дистанция. Времето, което прекарваш с хората в компанията е само и единствено твоето работно време и никога извън него. 

Другият проблем е, че когато си в една голяма корпорация, имаш малък принос за това какво се случва и неголям контрол върху нещата, които се правят. Ако съществува например някакъв проблем, който екип от шестима души могат да направят за шест месеца в една по-малка компания, в една голяма корпорация това без проблем може да отнеме три, четири, пет години или дори да не се случи никога. 

Тези неща – трудностите по интеграцията, както за мен, така и за децата, заедно със свръх професионалните отношения, ме накараха да се прибера, защото ми липсваха друг тип отношения и предизвикателства, каквито мога да намеря в България и най-вече в Resolute Softwarе, където започнах работа. 

Бихте ли направили сравнение между кариерното ви развитие и предизвикателствата там и това, което Resolute Software ви дава възможност да направите тук? Кои са онези разлики, които бяха изключително важни за вас и допринесоха за избора ви? 

Това, което ме спечели най-силно в Resolute Software е важността, която основателите отдават на културата. Те активно градят организация, в която всеки човек да се чувства все едно е част от едно голямо семейство. Независимо дали става дума за професионален въпрос или за нещо извън работата, екипът на Resolute Software разчита един на друг и се подкрепя безпрекословно. Тази силна екипна връзка се усеща още от ден 1 в офиса и ме кара да се чувствам на сто процента на мястото си. 

Второто предимство на Resolute Software е свободата. Компанията има клиенти, които идват при нас, защото имат много сериозен проблем, а нямат ресурс и капацитет да се справят с него така, както биха искали. Това е уникална възможност, защото получаваме наистина трудни задачи и сами трябва изберем начина, по който да ги решим. 

Третата причина да избера Resolute e, че, компанията полага целенасочени усилия да насочва служителите си да открият своето лично предизвикателство – това, което ще ги мотивира и ще допринесе да бъдат максимално ефективни. Това важи както за проектите, по които се работи, така и за личностното ни развитие. Имаме възможност да се изявим, да научим, да решим труден проблем и да ставаме по-добри всеки ден. Това се случва чрез активно менторство от лидерите на екипите, както и от предоставяне на много различни възможности да се включваме в извънработни инициативи, обучения, семинари и прочие, с които да намерим и личната си страст. 

Не на последно място, причината да избера Resolute е, че компанията все още не е голяма, но и културата на работа не го предразполага. Няма характерните за голяма компания интриги, политически игри и задкулусни действия. Това ме освобождава емоционално да си свърша работата. 

В Швейцария са много добри в това да изградят процес, който да следват предвидимо години наред. Кадрите там се специализират изключително и само в една сфера. Тоест ако един човек работи като front end, той го прави в продължение на 15, 20, 30 години и така може никога да не разшири своя кръгозор. Специализира се много тясно, става много добър в това, което прави, но при една рязка промяна на конюнктурата може да се окаже не особено конкурентноспособен. В Resolute се търси обратното: човек винаги да е с няколко крачки напред и да разширява непрекъснато собствения си капацитет и възможности. А за това е необходима повече свобода. Тук я има.

Каква ще е по-конкретно ролята ви в компанията; какви са технологиите и проектите, на които ще се посветите? 

Технологиите са много разнообразни. В момента се занимавам с предизвикателен проект, тъй като е свързан с широк набор от технологии – .NET Core, Angular, GraphQL, а от продуктите – HashiCorp Nomad, Vault, KeyCloak. Стараем се непрекъснато да навлизаме в нови технологии и екипите ни да градят експертиза. Учим се през цялото време и това е много хубаво и интересно както за мен, така и за останалите. Разнообразието от проекти има тъкмо такъв смисъл – да си винаги на гребена на вълната на най-новото и да започнеш да го прилагаш. Начинът, по който към момента работим с екипа ми е да търсим нещото, с което всеки би се занимавал и би могъл най-добре да допринесе за проекта, за да може всеки да намери предизвикателството, което ще го мотивира да бъде максимално ефективен и да допринася не само за проекта, но и за неговото личностно развитие. 

Кое е онова, което позиционира Resolute Software добре в толкова силно конкурентна среда? 

Смятам, че Resolute Software е изключително конкурентноспособна заради свободата и модела на отношения в екипите – тези неща обикновено те правят и много силен на пазара. 

Истината е, че в България IT сферата е доста разглезена, в чужбина не е така. Там критериите са много високи, а заплащането не е кой знае колко по-добро. Програмистите в България получават едни от най-добрите условия за работа, дори не само спрямо стандарта на живот, а и в абсолютни цифри. Но има и нещо друго – не е сигурно, че това ще продължи, средата не винаги ще е такава. Много хора казват, че това е временно явление и един човек трябва да е конкурентноспособен, за да удържи на промените. Не е важно какво пише в CV-то ти, а с колко сложни и сериозни проблеми си се занимавал и как си ги решил. CV-то в най-добрия случай ти дава достъп до първото интервю. Но оттам насетне трябва да покажеш, че си добър. В това отношение Resolute Software е перфектното място – там се решават сериозни и специфични нишови проблеми. Проектите не са за всеки, не са тривиални задачи, в които просто “редим формички”, а наистина решаваме значими и глобални проблеми. От тази гледна точка, сме едни от малкото компании в света, които имат способностите и възможността да предложат такива услуги на своите клиенти.

А как вие самият си представяте бъдещето в компанията? 

Надявам се да допринеса много, защото се чувствам в правилната среда. Искам не само да помогна за развитието на компанията, но и да се превърна в една от основните фигури, които я движат напред. Щастлив съм, че познавам голяма част от екипа на Resolute Software още отпреди основаването на компанията – и вече знам какво мога да очаквам от тях като култура,начин на работа и отдаденост. Това, което най-много ми харесва, е ангажиментът, който Вели и Христо поемат (бел.ред – Вели Пехливанов и Христо Георгиев, основателите на компанията), за да запазят тази култура на сплотеност и отдаденост към работата и да организират компанията така, че всеки един да се чувства щастлив да прави това, което го кара да се чувства добре. Вярвам силно и подкрепям изцяло тяхната визия, че най-важното е не просто да имаме много проекти, а един доволен и щастлив екип. 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager