24 април, 2024

В разговор с TIME, Бил Гейтс твърди, че пандемията от COVID-19 е струвала на световната икономика трилиони долари.

На годишната среща на “Големите предизвикателства” на 8 ноември, Гейтс отново обсъди доколко сме готови за ответен удар срещу пандемията. Събитието е посветено на намирането на решения за големи проблеми в глобалното здраве и развитие. В речта си той призова за изследване на лекарства и ваксини, които могат да се насочат към множество заболявания, ваксини, които са термостабилни и по-дълготрайни от настоящите ваксини срещу COVID-19, както и за инжекции, които биха могли да доставят еквивалента на множество дози наведнъж.

На срещата на “Големите предизвикателства”, фондацията обеща 50 милиона долара за подкрепа на работата на учени в страни с ниски и средни доходи, с особен акцент върху финансирането на жени изследователи. Ще бъдат отпуснати и безвъзмездни средства в размер до 1 милион долара на 14 изследователи в Африка.

Филантропът се оттегли от борда на Microsoft миналата година по време на разследване на миналите му отношения със служителка. Говорителите на Гейтс заявиха, че оставката му не е свързана с този въпрос и че той е искал да се съсредоточи върху филантропията. Гейтс е съпредседател на фондация Бил и Мелинда Гейтс с бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor