20 април, 2024

Дама, която е софтуерен инженер, прекарва по 8 часа на ден в продължение на 6 месеца, докато кандидатства за позиция на Junior софтуерен инженер. Преди да получи оферта за работа, е била отхвърлена 357 пъти.

Кариерата на София Чеонг започва в корейски ресторант за барбекю в Калифорния, докато завършва бакалавърската си степен по Бизнес администрация. След дипломирането си, тя е повишена в помощник-генерален мениджър, а по-късно и в оперативен директор. Именно тогава нейн колега започва да я учи как да кодира. Чеонг коментира:

Влюбих се. Знам, че е клише, но чувствах, че това е истинската ми страст. … Всяка сутрин се събуждах истински развълнувана и с желание да науча още.

Милиони американци напускат работата си по време на „Голямата оставка“. Пред София Чеонг също се открива тази възможност. По време на пандемията, тя решава да смени кариерата си – желание, което Чеонг иска да осъществи от известно време. София незабавно използва парите, които е спестила, за да се запише в 13-седмичен учебен лагер за софтуерно инженерство. Там тя преминава през повече от 1 000 обучителни часа, посветени изцяло на кодиране. Една седмица след дипломирането си, Чеонг започва да си търси работа.

От понеделник до петък от 9:00 до 17:00 ч. начинаещата София Чеонг кандидатства за всяка работа или стаж на Junior Software Engineer позиции, които може да намери, като търсенето й обхваща 18 държави. Докато подава кандидатурата си, тя успява да създаде онлайн портфолио. Тя споделя:

„Бях доста наивна. Мислех, че ще имам работа след месец, защото Hack Reactor има толкова добра репутация. Един месец обаче се превърна в два месеца, след това три, четири, и започнах да си мисля: „О, Боже, защо не си намирам работа? Какво не е наред с мен?““

Непрекъснатото слушане за националния недостиг на работна ръка и нарастващото търсене на технологични таланти не повдигат духа на младия софтуерен инженер. Според американската трудова статистика, недостигът на инженери в САЩ ще надхвърли 1,2 милиона до 2026 г.

Шест месеца по-късно Чеонг провежда интервюта с 40 работодатели и е отхвърлена цели 357 пъти. Тя казва, че повечето интервюиращи са питали защо е решила да промени кариерата си в друга насока и как опитът й в сферата на услугите ще й помогне да успее в технологиите. Основната причина да й бъде отказано е, че други кандидати са по-опитни от нея.

Същата седмица, в която София трябва да се върне в ресторанта, тя получава две предложения за работа. Една от позициите е младши софтуерен инженер в Homee, където, по нейни думи, възнаграждението е със 120% по-високо, в сравнение с предишното. По време на интервюто, главният технологичен директор на компанията Мич Пъртъл казва на Чеонг следното:

„Предпочитаме да поемем риска от назначението на по-неопитни кандидати. Знаем колко е трудно да отвориш тази врата.”

След като е назначена на новата позиция, София публикува в LinkedIn колко време jе коствало да си намери работа. Стотици кандидати, намиращи се в същото положение, публикуват множество коментари, търсейки съвет и споделяйки подобни истории за постоянни откази.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor