23 април, 2024

Николинка Хинкова е ръководител на Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“ /РИЦ/, която е запален любител пилот и непрекъснато предизвиква сама себе си. Тя черпи вдъхновение от хората с несломим дух.

Николинка Хинкова е председател на Управителния съвет на Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“ /РИЦ/, която е запален любител пилот и непрекъснато предизвиква сама себе си. Николинка е открит и комуникативен човек, който подкрепя техническото обучение в страната и различни инициативи и проекти на бъдещи инженери, Цифровата зелена трансформация на Габрово и на габровската индустрия. Тя добавя, че в бизнеса се разчита на дългогодишни връзки, които се изграждат на професионална основа и на доверие. В работата си Николинка се стреми да бъде професионалист и непрестанно да споделя интересни идеи, които биха допринесли до win-win ситуации. Стои зад твърдението, че оптимизмът е много важен, за да успяваме, а зареденият с оптимизъм човек предава енергията си на хората около себе си. Според нея трябва да се научим как да приемаме предизвикателствата и да ги превръщаме във възможности.  Николинка черпи вдъхновение от хората с несломим дух. Един от проектите, с които се занимава в момента, е Регионалният иновационен център „Амбициозно Габрово“. Центърът е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, създадено в края на септември 2019 година. Създаден е с цел да се подпомагат фирмите от региона в тяхната дигитална трансформация и иновативност, за конкурентоспособност на глобалния пазар. Уникалната организация, носеща в себе си позитивна идея, играе важна роля в просперитета на региона. Тя е плод на усилията на ръководителите на организациите-членки, на които истински се възхищаваме. Николинка споделя, че е срещала и продължава да среща предизвикателства в професионален план, но, ако те са били свързани по някакъв начин с кариерата й и това че е жена, тя не им обръща внимание. Тя допълва, че според нея инженерните науки продължават да бъдат все още „мъжки” свят, но пък има и „мъжки” момичета. Според Николинка, проблемът с неравенството между половете е все още актуален и в Европа, и по света и още дълго време ще е така. Смята, че решението му зависи от степента на дигитализация и роботизация на дейностите, от степента на образованост и интелигентност на хората. Допълва, че женската визия и чар могат временно да помогнат, но само временно.

Имам цели и ги преследвам, ценя професионализма и се надявам да ме приемат като професионалист

Любима дреха? 

Рокля.

Високи или ниски обувки? 

Средни.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си? 

Кредитна карта / телефон / Червило/ от 1 година и маска.

Любим цвят червило? 

Червено.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо? 

Нищо човешко не ми е чуждо. Суетата също не ми е чужда, но просто не наблягам на нея.

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента?

Техническото обучение и инициативи на бъдещи инженери / Цифровата зелена трансформация на Габрово и на габровската индустрия.

Може ли да споделите нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Открит и комуникативен човек съм. Може да се научат много специфични неща за мен, стига някой да се интересува от личността ми. Специално от Linkedin може да се научат някои неща, свързани с работата ми и инициативи за мотивация и вдъхновение на младежи към науката и техниката. По принцип специфични неща споделям във Facebook. Примерно може да се разбере, че съм любител пилот, че непрекъснато предизвиквам сама себе си.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена? 

Предизвикателства съм срещала и срещам, но ако са били свързани с кариерата ми и това че съм жена – не им обръщам много внимание. Но все пак ги има и са на двата полюса – от осанна до разпни го: от една страна окуражаване и подкрепа, съдействие и доверие, и от друга –  подценяване, скептицизъм, недоверие. Няма да кажа нещо ново, но инженерните науки продължават да бъдат все още „мъжки” свят, но пък има и „мъжки” момичета.

Оптимистът има мечти, не само цели. Мечтайте за на пръв поглед непостижимото, дерзайте, не се страхувайте да мечтаете!

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция? 

Нямам представа колко жени работят на ръководни позиции като моята. Не е лесно, особено когато трябва да се грижиш за децата и за семейството си. Трудно е, понякога се чувствам като жонгльор, който жонглира с различни по форма, големина и тегло предмети. Трудно е да не изпуснете нищо на земята. Но пък ако беше лесно, тогава щеше да има голяма конкуренция.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света? 

Смятам, че има проблем с неравенството между половете и той все още е актуален и в Европа, и по света. И още дълго време ще е така. Решението му зависи от степента на дигитализация и роботизация на дейностите, от степента на образованост и интелигентност на хората.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието? 

Компанията ни следва политика на равнопоставеност между половете. Ако под разнообразие се има предвид – жени и мъже – оценяват се знания и умения и много важно – желание за усъвършенстване.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас? 

Мъжете колеги ме приемат по различен начин, но са свободни да ме приемат както искат – нямам намерение да се съсредоточавам върху това, да им променям мнението или отношението към мен. Имам цели и ги преследвам, ценя професионализма и се надявам да ме приемат като професионалист.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Женската визия и чар може временно да помогнат, но само временно. В бизнеса се разчита на дългогодишни връзки, които се изграждат на професионална основа и на доверие. В някои държави женският чар не улеснява комуникацията, но в работата си не се стремя да използвам чар, а професионализъм, споделяне на интересни идеи, които биха допринесли до win-win ситуация.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате? 

Вече по-лесно съчетавам личния с професионалния живот, защото децата ми са големи и нямам вече родители, за които да се грижа. Гледам едното да не е за сметка на другото. Не знам дали успявам. Нямам правило.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

В днешно време източниците са толкова много, че нека всеки си преценява на кои ще се доверява и кои източници може да допринесат за неговото личностно обогатяване. В последно време следя повече дигиталните източници на информация. Имам близки, с които обменям информация на различни теми. По принцип гледам да не се натоварвам много с излишна информация. Ако нещо ме интересува, проверявам информацията от различни източници, за да мога да преценя какво решение да взема. Коментирам го и с близките си.

Ще ни разкажете ли нещо повече за Лагера за иновации Габрово? С какво се занимавате в момента там?

От няколко години провеждаме летни лагери в града „Млад техник, изследовател и изобретател”, с които целим да привлечем вниманието на ученици и студенти към науката и техниката, да им помогнем да разберат необходимостта от теория и да свързват теорията с практиката. Лагерите са на различни теми, включват много презентации, демонстрации и изработка на различни предмети и действащи модели за демонстрации на физични закони. Много често ментори на учениците са студенти, а на студентите – инженери от заводите. Студентите имат възможност да се включват в различни реални иновативни проекти разработвани по поръчка на клиенти. През миналата година се проведе и обучение по STE(A)M. Бъдещите техници, изследователи и изобретатели имат възможност да се запознаят с производствата в града ни чрез посещение в заводите. Интересът от страна на децата е голям и се приемат много добре сред хората в предприятията – обръщат им внимание, обясняват им, радват им се. Имам чувството, че духът в предприятията през времето на лагерите е приповдигнат, има оптимизъм, прилив на енергия у служителите. С участието на студенти бяха разработени лазерна гравираща машина, пакетираща машина, а сега се разработва интелигентна къща за отпадъци.

Каква е Вашата тайна за това, да гледаме с оптимизъм на всичко случващо се около нас?

Оптимизмът е много важен, за да успяваме. Отчаянието с нищо не ни помага. Дори когато ни е най-трудно, винаги трябва да мислим, че след трудностите идват хубави дни. Всичко около нас непрекъснато се променя, винаги може да се намери начин да се стигне до успех, да се намери решение. Не трябва да се предаваме пред трудностите. Трябва да приемаме предизвикателствата и да ги превръщаме във възможности. А най-добре се чувства човек, когато е предизвикал сам себе си и е успял. Зареденият с оптимизъм човек предава енергията си на хората около него. Така че е хубаво да имате приятели пълни с оптимизъм. Оптимистът има мечти, не само цели. Мечтайте за на пръв поглед непостижимото, дерзайте, не се страхувайте да мечтаете!

Предизвикателства съм срещала и срещам, но ако са били свързани с кариерата ми и това че съм жена – не им обръщам много внимание.

Какви предизвикателства откри пандемията пред технологичните предприятия?

Пандемията откри нови предизвикателства и нови възможности. Дигитализацията буквално нахлу в живота на технологичните предприятия. Конструкторите работят повече върху опростяване на настройките на автоматичните линии, върху предсказуемата поддръжка на тези линии. Все повече машини се предлагат с възможност за дистанционен мониторинг, с добавена реалност за анализ на грешки и сервиз. Все повече се използва изкуствен интелект в машиностроенето, както и в други производства за оптимизиране на складови наличности, в скъсяване на вериги доставчик – клиент.

От къде черпите вдъхновение в личен и професионален план?

Черпя вдъхновение от хора, които са с несломим дух. Огледайте се и ще намерите такива и около вас. Това са хора, които са ми пример в живота. Страня от хора, които често се оплакват, мрънкат, все другите им са виновни за нещо, не поемат отговорност, не се усъвършенстват.

Ще ни разкажете ли малко повече за посоките на действие и развитие на РИЦ?

Посоките на развитие на Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово” за сега са пет: Инкубатор за таланти, Средства за автоматизация, Нови материали и технологии, Екология и околна среда и Цифровизация на региона. Центърът е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, създадено в края на септември 2019 година. Членове на сдружението са 8 иновативни фирми от региона като останалите са представени от Габровската търговско-промишлена палата, член на сдружението е Технически университет Габрово, Община Габрово и Областна администрация на област Габрово. Сдружението е създадено с цел да се подпомагат фирмите от региона в тяхната дигитална трансформация и иновативност, за да са конкурентноспособни на глобалния пазар. Цели се подкрепа и на регионалната администрация в работата й за предлагане на по-добри услуги и за по-чиста околна среда.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International