18 април, 2024

Жени Кючукова е Director of Quality and Processes в МенторМейт, която обича често да пробва нови неща и да търси нови изживявания. Според Жени, в много сфери неравенството все още съществува, но понякога зависи от самите жени да не се поставят в положение на неравенство.

Нека кажем здравей на Жени Кючукова, Director of Quality and process в МенторМейт, която обича често да пробва нови неща и да търси нови изживявания. Във времето Жени е преминала през различни позиции, като QA, QA Lead, Project Team Lead, QA Practice Manager. Тя споделя, че е вървяла напред, доказвайки се като специалист на всяка една от тези позиции, с отдаденост и лоялност към компанията, за която е работила. Жени смята, че човек е чаровен за отсрещната страна, когато се усмихва, когато е позитивно настроен към ситуацията и разговора, и когато подхожда с чувство за хумор. Тя добавя, че това със сигурност може да ни даде страхотен старт, но е малка част от качествата, които ни помагат да бъдем успешни в професионален план. За нея най-важните качества, които един специалист в ИТ индустрията трябва да притежава са способността да слушаме активно, способността да действаме на момента и нагласата, да не се използват изрази като “Не знам”, “Не може да стане” и “Не искам” в работата. Според Жени, в много сфери неравенството съществува, но понякога зависи от самите жени, да не приемат и да не се поставят в положение на неравенство. Тя смята, че за да може да се съчетава напрегнатата работа с личния живот, човек трябва да е гъвкав и да се адаптира към ситуациите. За това как да постигаме високо качество и интуитивен софтуер за клиентите си Жени споделя, че трябва да се поставяме в обувките на крайния потребител и да опитаме да мислим като него. Според нея няма софтуер без дефекти, но най-много печелят тези, които са удобни за ползване и са в услуга на крайните потребители.

„Критичното мислене е нож с 2 остриета. От една страна помага много да се усъвършенстваме, да разпознаваме рискове, да намираме по-добри решения, когато забележим проблем. Но ако прекалим с критичността, може да се превърнем във вечно незадоволени перфекционисти.“

Любима дреха?

В последно време една пижама на точки.

Високи или ниски обувки?

Ниски.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Ключ и вече дезинфектант за ръце.

Любим цвят червило?

Червено.

Кое типично женско качество Ви е чуждо?

Да се надявам, че мъжът до мен ще прочете мислите или желанията ми. Ако искам нещо, го казвам, а не чакам той сам да се сети.

Коя кауза подкрепяте в момента?

Подкрепям World food program.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

В кариерно отношение за всяка жена е предизвикателство да излезе и да се върне от майчинство. При мен предизвикателството беше още по-голямо, защото в IT сектора нещата се развиват изключително динамично. Не беше лесно, но успях доста бързо отново да вляза в ритъм.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Нямам представа за числата. Но знам, че в МенторМейт 41% от хората на мениджмънт позиции са жени.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

В много сфери неравенството съществува и това е факт. Но понякога зависи от самите жени, да не приемат и да не се поставят в положение на неравенство.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Компанията предлага възможности за работа от разстояние, която не е свързана с пандемията, а е изцяло гъвкава и дистанционна. Това направление на компанията показа своите резултати и вече имаме колеги от Европа и Африка, от различни етноси и религии. Извън насърчаването на разнообразието поставихмe началото на нещо, което може да се окаже с още по-висока значимост. По моя инициатива, заедно с QA отдела, se опитваме да работим с хора с увреждания за специален вид тестване, наречен “Accessibility testing” или тестване за достъпност.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Нямам усещането за по-различно отношение. Mоже би, когато бях бременна, получавах повече внимание от колегите си и в последните месеци от бременността бяха по-любезни от всякога. Иначе аз съм като всеки останал човек във фирмата – имам краткосрочни и дългосрочни цели, които следвам, като същевременно уважавам и споделям ценностната система на компанията.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

По мое мнение, човек е чаровен за отсрещната страна, когато се усмихва, когато е позитивно настроен към ситуацията и разговора, когато подхожда с чувство за хумор. Това със сигурност може да ти даде страхотен старт, но е малка част от качествата, които ти помагат да бъдеш успешен в кариерата си.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

За съжаление никога не съм успявала да спазвам правила и нямам такива. Точно обратното. Мисля, че за да може да се съчетава напрегнатата работа с личния живот, човек трябва да е гъвкав и да се адаптира към ситуациите. Например, днес нямах време за тренировка, защото има необходимост да съм в офиса по-рано, но пък слязох от метрото 2 спирки преди офиса и ходих пеша. Не е тренировка, но все пак е нещо.

Може ли да споделите нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Отегчавам се лесно. Често опитвам нови неща и търся нови изживявания. Понякога дори стресът ме забавлява и изпълва с допълнителна енергия, вместо да ми тежи.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Надявам се да не прозвучи “old school”, но аз не следя влогъри или инфлуенсъри. Уча се от хората около мен – колеги, клиенти, познати и приятели извън ИТ сферата. В интернет пространството е много лесно да изградиш фалшив образ. Затова препоръчвам реалния досег с хора.

Ще дадете ли няколко практични съвета относно лидерството и мениджмънта и за това как по-ефективно да ръководим екипите си?

Един екип е група от хора с общи цели. От фундаментално значение е пред екипа да се поставят ясни цели, и те да се комуникират с всеки един от неговите членове. Целите трябва да са избрани и формулирани така, че резултатът от тяхното постигане да бъде измерим. Така можем да имаме реална представа, доколко успешни са хората и екипа като цяло, което е тясно свързано с мотивацията, качеството на работа и продуктивността. Ако някой от членовете на екипа не се справя, трябва да се реагира на момента, защото е крайно демотивиращо, когато някой се скъсва от работа, а друг лежи на гърба му. Липсата или дори забавянето на реакцията в подобна ситуация, не само разваля атмосферата в екипа, но и срива реномето на ръководителя.

„Често опитвам нови неща и търся нови изживявания. Понякога дори стресът ме забавлява и изпълва с допълнителна енергия, вместо да ми тежи.“

Ще споделите ли с нас как се става Директор на Качеството и Процесите? Кои са основните характеристики, които един специалист в тази сфера трябва да притежава?

Не мисля, че имам рецептата, как се става директор. Мога единствено да споделя своя кариерен път и опит. С времето преминах през различни позиции, като QA, QA Lead, Project Team Lead, QA Practice Manager. Вървях напред, доказвайки се като специалист на всяка една от тези позиции, с отдаденост на работата и лоялност към компанията, за която работя. Качествата, които са важни за да бъдеш успешен, според мен са няколко: Едно от основните е способността да слушаме активно: когато говорим с някого, да разберем позицията му, какво иска и от какво има нужда, да проявим активност, за да направим нещо по обсъжданите въпроси, а не да ги оставим само в разговора. Друго важно качество е способността да действаме на момента, да не отлагаме нещата за утре или за след седмица. Трябва сами да си поставяме кратки срокове, които да обявяваме, за да държим отговорни сами себе си. Особено важна е и нагласта, да не се използват изрази като “Не знам”, “Не може да стане” и “Не искам” в работата. Няма проблем, за който да не може да се измисли решение, няма нещо, което не може да бъде научено, и в крайна сметка, ако не искаме да правим нещо, винаги може да намерим подходяща алтернатива, за да постигнем същия резултат.

Вие споделяте че никога не сте играли игра, в която да не сте намирали безброй бъгове. Според Вас това приложимо ли е и за реалния живот? Дали критичното мислене ни помага да се усъвършенстваме?

Критичното мислене е нож с 2 остриета. От една страна помага много да се усъвършенстваме, да разпознаваме рискове, да намираме по-добри решения, когато забележим проблем. Но ако прекалим с критичността, може да се превърнем във вечно незадоволени перфекционисти и да изгубим способността да виждаме голямата картина, хубавите и позитивните неща.

Споделете няколко tip and tricks за това как постоянно да постигаме високо качество и интуитивен софтуер за клиентите си?

За целта трябва да се поставяме в на мястото на крайния потребител и да опитаме да мислим като него, или да се поставим в ситуация, в която ще се използва продукта. Ще дам пример: МенторМейт разработва мобилно приложение, за зъболекари. Те го използват на iPad закачен на стената и обикновено оперират с него, носейки ръкавици. Извличането на тази информация от клиента и вземането под внимание на специфичната обстановка, беше от изключителна важност за оптималната изграждане на приложението. Друго важно нещо е да направим продукта така, че да насочваме потребителя как да действа правилно и същевременно да оправдаваме очакванията му. Да знае какво и как да въведе, когато трябва да почака, и да бъде уведомен по релевантен начин, че да не се налага да чака. И най-важното — да го предпазваме от неволни грешки или ако все пак направи такива, да са лесно поправими. В крайна сметка, няма софтуер без дефекти, но най-много печелят тези, които са удобни за ползване и са в услуга на крайните потребители.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International