23 април, 2024

Десислава Аврамова е Development Manager в SAP Labs България. Тя е смела, позитивна, комуникативна и приключенствена дама. Компанията й е много активна по отношение на разнообразието и равенството между половете и доста често се организират инициативи и дейности, свързани с привличането на жени към сферата.

Десислава Аврамова е мениджър в SAP Labs България. Обича приключенията и спортовете, в които има адреналин. Тя смята, че трябва да се чувстваме толкова добре в комфортната си зона, колкото извън нея, защото по този начин осъзнаваме колко по-лесно можем да постигнем целите си. Съчетаването на личния с професионалния живот за нея е лесно, тъй като още от началото тя превръща хобито си в работа. Десислава много обича това, което прави и не поставя стриктно границите между тези две части в своя живот. Тя препоръчва да останем любознателни и винаги да си поставяме цели, толкова високи, че да не можем да ги постигнем, докато не се превърнем в човекът, който може. В компанията, за която работи Десислава, темата за различията и неравенството между половете е доста обсъждана. Много често се организират инициативи и събития за привличане на момичета и жени в сферата на ИТ, както и такива, които да им помогнат в професионалното развитие. Деси смята, че в повечето случаи жените по природа са много грижовни и семейно ориентирани и по същия начин управляват и своята работа. Това се случва на подсъзнателно ниво и води до много добри резултати. Все пак не бива да забравяме, че всяко умение, качество и характеристика на един индивид е продукт на много комплексни влияния и преживявания от личния живот, което обикновено няма нищо общо с пола. А чарът безспорно винаги помага. Най-голямото вдъхновение за нея е нейният екип. Нищо не й дава повече сили от успеха и израстването им в личен и професионален план. Тя споделя с нас, че не винаги положението е толкова слънчево. Понякога се налага хората от екипа й да преминават през трудно ти заедно, но в крайна сметка хубавите неща, взаимното уважение и подкрепата са това, което ги крепи. Силната й воля, добрите комуникационни умения и способността да насърчава, мотивира, да дава енергия и да вдъхновява хората, й проправят път към позицията на Development Manager в SAP Labs България. Тя обича да поема в различни посоки, които не са толкова познати

Любима дреха

Всичко, което е подходящо за дадена ситуация.

Високи или ниски обувки?

Високи токчета – трябва малко да се повдигнеш, за да видиш голямата картина.

Кое типично женско качество и задължение Ви е чуждо?

Емоционалните изблици, както и готвенето, някак не са присъщи за мен.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Кредитна карта и пари в брой.

Любимо червило?

Натурални цветове.

“Трябва да се чувстваме толкова добре в зоната си на комфорт, колкото и извън нея , защото тогава виждаме колко лесно постигаме нужните резултати.“

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Разбира се, че съм. Едно от най-паметните ми подобни преживявания беше преди около 10 години . Вече работех като Глобален Лидер и имаше ескалация с много важен клиент. Той настояваше да получи on-site workshop в сградата си с присъствието на мениджър от наша страна, което да забърза процеса на вземане на решение. Бях първата, която пристигна в уговорената стая, понеже исках да направя техническа проверка на оборудването и да съм сигурна, че всичко работи, както трябва. След това пристигнаха останалите и предложих да започнем, тъй като вече сме в пълен състав. В този момент мениджърът от клиентската страна ме погледна и каза: “Ами госпожице, не можем да започнем, защото очакваме Глобалният лидер да се присъедини, а той все още не е пристигнал. Но ако нямате нищо против междувременно можете да ни донесете още една кана с кафе.“ Предполагам, че ме е помислил за дамата, която сервира кафе или се грижи за оборудването. Можете да си представите колко неловко стана, когато обясних, че „той“ е „тя“, а „тя“ съм „аз“. Но това не ни попречи да подпишем сделката и да работим чудесно заедно.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Не достатъчно.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Смятам, че това е дълга тема и не бихме могли да дадем еднозначен отговор веднага. Мога да кажа, че както в България, така и по света, сме направили големи крачки към осигуряването на равни възможности и за двата пола. Проблемът се задълбочава, когато стане въпрос за психологически възгледи, предразсъдъци и идеи, породени от семейства, общество и религии. Все още имаме дълъг път да извървим.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Компанията ни е много активна по този въпрос. Редовно организираме инициативи и събития във връзка с привличането и развитието на жени в кариерния им път. Също се стремим към полов паритет година след година.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Искрено вярвам, че начинът, по който хората се държат с теб, зависи повече от това какъв човек си, а не какъв е полът ти. Детерминаторът на професионалните връзки e широко съчетание на качества, които притежаваш, сред които не присъства полът.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Мисля, че мъжете и жените притежават качетсва, които се допълват едни други. Със сигурност дамите са добри в структурирането, организирането, създаването на план, поставянето на посока и комуникирането на всичко изброено. В повечето случаи, жените по природа са грижовни и семейно ориентирани и по този начин ръководят също и бизнеса си. Случва се на подсъзнателно ниво и води до велики резултати. Но нека не забравяме, че всяко умение, качество и характеристики на един човек са продукт на много комплексни влияния и преживявания от живота на човека и в повечето случаи това няма нищо общо с пола. А чарът безспорно работи.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате? 

За мен е много лесно, защото съм превърнала хобито си в работа. Обичам това, което правя и не си поставям лимити и граници на тези две неща. Мисля, че тази прилика понижава стреса и повишава удовлетворението. Заобиколена съм от хора с подобна визия и отношение към живота и бизнеса и по този начин получавам подкрепа. Това определено помага.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Фен съм на спортовете, които карат сърцето да бие бързо, кръвта да кипи, като например полет с балон, потапяне с подводници, аквапланинг, каране на автомобили върху всякакъв терен, плуване сред нишки, манти и акули, също и яздене на коне/камили. Нужно е да се научиш да поемаш рискове и да приемаш последствията от решенията си. Трябва да се чувстваш толкова добре в комфортната си зона, колкото и извън нея и по този начин да осъзнаеш колко по-лесно е да направиш постижение. Няма нищопо-страшно от самия страх.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Много любопитна личност съм и съм отворена към всякакви източници, затова не бих препоръчала конкретни. Моята препоръка е – останете любознателни и винаги си поставяйте цели, толкова високи, че да не можете да ги постигнете, докато не се превърнете в човекът, който може.

Ключови моменти в кариерата:

Предполагам, че най-ключовият момент в моята кариера се случи, когато ръководех проект е сферата на IT Security в една банка. Един ден тогавашният ми мениджър дойде при мен и ми каза „Виждам, че работата, която вършиш по темата за IT Security, е изключителна и ти я вършиш с впечатляващ хъс и лекота. Бих искал да поемеш ролята на ръководител на нашия IT Governance екип. Какво ще кажеш?“ Няма нужда да споменавам колко бях изплашена, но и развълнувана. Винаги съм мислила, че бих могла да поема отдела за Управление на риска или лоши кредити, но никога не бях обмисляла смяна на областта на работа. След като размислих осъзнах, че да получиш възможност да работиш това, което обичаш да правиш през свободното си време е предложението на живота ти. Другото страхотно нещо, което ми се случи, бе възможността да работя в мултинационални компании и да управлявам глобални екипи из целия свят. Това ме накара да осъзная, че няма нищо невъзможно и че въпреки културните особености, има повече общи неща, отколкото различия между хората по света.

Съвет от сегашната нея към нея от началото на кариерата си:

Бих се посъветвала, че можеш да победиш единствено, ако жаждата ти за успех е по-голяма от страхът ти от провал. Младите професионалисти трябва да знаят, че Господ обича смелите. Няма гаранция за успех в никой аспект на живота, затова трябва да се научим да поемаме рискове и да преследваме нещата, които вярваме, че си струват усилията.

Вдъхновение в професионален и личностен план:

Най-голямото вдъхновение – това е екипът ми. Няма по-голям мотиватор за мен от техния успех и развитие. Дори не мога да открия думи да опиша колко възнаградена и удовлетворена се чувствам, когато се върна назад във времето и колко много са израснали тези хора – от младши до старши позиции в екипите ми, и през това време сме празнували сватби, новородени, първите бебешки зъбки, първи учебни дни, първа тийнейджърска любов на децата им. Понякога сме минавали през много трудни моменти заедно, като разводи, загуба на близък, болести. Но в края на деня хубавите моменти и взаимната подкрепа и уважение са от най-голямо значение. В личен аспект най-голямото вдъхновение за мен идва от приятелите ми. Те са моята опора и безопасно място. Измисляме идеи и мечтаем заедно. Също се възхищавам на лекциите на някои гурута и мъдри учители. Винаги ме мотивира и ми дава енергия да слушам историите на успели хора около мен.

“Мисля, че мъжете и жените имат силни страни, които се допълват много добре.“

Силите на Десислава включват:

  • Силна воля
  • Устоява високо ниво на стрес
  • Способност да влие, да мотивира, да вдъхновява
  • Умее да разбира комплексни теми и да ги разбива на малки и разбираеми задачи.
  • Структурирана и добре организирана
  • Добър комуникатор

Хобита:

Освен екстремните спортове обича да се разхожда в парка с добра компания, да плува, да чете и да прекарва време с любимите си хора.

Професионален опит

През последните 13 години съм заемала лидерски и старши лидерски позиции в сфери като IT Governance, ITSM, SLM and Reporting On-boarding, Presales, Solution Architecture, User Acceptance Testing, Validation and Operational Readiness Review, Project Management и Development. Имах униканата възможност да работя за прекрасни компании и да създавам екипи на много високо ниво. Харесва ми да поемам в посоки, неизследвани и неустановени до момента и да съм съпътствана от екипите си в това приключение. Създаваме много нови продукти и услуги и сме щастливи да предоставяме на клиентите това, от което се нуждаят.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,