25 април, 2024

Запознайте се с Диляна Ковчaзлиева. Тя е бизнес анализатор в Immedis. Любител е на карането на сърф и подкрепя инициативи, свързани с опазване на околната среда, децата и животните. Диляна споделя, че редовно се включва в “мисиите” на Time Heroes. Учила е „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет във Варна. Още докато е в първи курс в университета започва усилено да практикува наученото в академичната среда и в практическата сфера. Преминава през различни стажове на позиции като програмист на бази данни, front-end и .NET програмист и това така придобива нови знания, но признава, че чистото програмиране не е нейното призвание. Започва стаж за QA специалист в известна гейминг компания и за кратък период от време се превръща в пълноправен член, а след това и в ръководител на QA екипа и project manager, като накрая приема позицията на бизнес анализатор в ирландската финтех компания Immedis, в която за момента се чувства изцяло в свои води. Според Диляна проблемът с неравенството между половете на някои места, за съжаление, все още е актуален и се изразява по различни начини, но смята, че има и компании, където хората имат по-високи цели и не дискриминират останалите. Тя споделя, че колкото по-бързо осъзнаем, че за човек не бива да се съди по неговия пол, религия или раса, а по това, което прави и начина, по който се отнася към себе си и околните, толкова по-скоро ще можем да се фокусираме върху по-приятни неща. За да покаже на околните какво е важно за нея, Диляна винаги изразява свободно мнението си. Тя е човек с всестранни интереси и споделя, че много държи на свободното си време. Диляна казва, че в живота си най-често се води по метода „проба-грешка“ и именно така се е случило и с програмирането. Според нея човек не може да свърши ефикасно работата си без подкрепата на колегите си. Тя споделя, че едно от най-важните качества на един бизнес анализатор е да може да мисли адекватно, за да достигне до правилното решение, което да е съобразено, както с ефективността на един продукт, така и с цената за изработка.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn.

Карам сърф. Да, в България има условия за хавайски сърф. Пробвайте.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Не. В началото на професионалния ми път съм срещала предизвикателства във връзка с това, че съм била по-млада от голяма част от хората в екипа си, което не е нечувано, но това ме научи да се доказвам, да работя усърдно и да не падам по гръб.

“Знам как един програмист или QA мисли, какви проблеми би могъл да срещне и мога лесно да общувам с тях. Опитът ми до момента ми помага в разбирането и сработването с колегите, защото вярвам, че човек нищо не може да свърши сам.”

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Не. Не знам и колко мъже я работят.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Всеки глобален проблем е първо проблем в представата за света и за себе си на отделния индивид – и тук, и по света. Шарено е. На едни места проблемът е актуален и се изразява в най-различни аспекти, на други – хората имат

по-интересни неща за правене от това да дискриминират останалите. Колкото по-скоро хората възприемат, че човек не е своят пол, цвят, религия или раса, а това, което прави и начинът, по който се отнася със себе си и околните, толкова по-скоро ще си говорим за по-приятни неща.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

В днешно време има наистина много разделения и категоризации за моите разбирания. Но все пак – не сме ли всички хора, личности преди всичко? Това, което мога да кажа е, че работя с хора от всякаква възраст, раса, религия и пол, и се разбираме чудесно. С колегите се категоризираме единствено по професионална ориентация, за да може шегите ни да обхващат по-голям брой хора.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Не бих казала, че съм усетила различно отношение от колегите ми, само защото съм жена. Човек, без дори да разбере, сам учи другите как да се отнасят с него всеки ден – и в професионален, и в личен план. Изразявам свободно мнението си и това ми помага да покажа на другите какво е важно за мен. В тази връзка смятам, че съм научила колегите ми да се отнасят страхотно с мен.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Не би ли било това дискриминация към мъжете? Визията и чарът могат да ти помогнат да прередиш някого в магазина например. На работа, където са важни професионалните ти умения, не мисля, че е сериозно някой да разчита на подобни неща, а и както всички знаем, те са до време.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Не следвам строги правила за нищо в живота си. Самата аз съм човек с всестранни интереси и страшно много държа на свободното си време. Много се радвам, че компанията, в която работя ни помага да поддържаме баланса между двете. Личният живот и личното пространство на всеки се уважават, отсъства усещането за контрол и когато сме на работа се чувстваме свободни и истински мотивирани да допринасяме максимално за работния процес.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н)

Следя доста сърф света, но там списъкът е необятен. Иначе се интересувам от психология (Джордън Питърсън и Алън Уатс ги препоръчвам горещо), история, музика, пътешествия, литература, кино и какво ли още не. Любопитен човек съм по природа, но съм доста хаотична в начина, по който си набавям информация и не мога да бъда много конкретна. Това важи и за професионалните и за личните ми интереси. Много често нещата, които уча в личния си живот и в спорта ми помагат в работата след това. Наскоро стартираха два български подкаста със страхотни инициативи, дано се задържат: Beach Bar Podcast и Wild Talks! Хора, давайте в същия дух! Супер сте!

“Стана ми интересно да разрешавам проблеми, да създавам решения, които могат да бъдат използвани от хората и да носят някаква стойност. Това е нещото, което първоначално ме насочи към програмирането.”

Какво Ви вдъхнови да навлезете в ИТ индустрията?

Аз съм човек, който обича да знае как работи всичко, да прави много неща и всичко се случи от само себе си. Не съм влязла в сферата самоцелно. Стана ми интересно да разрешавам проблеми, да създавам решения, които могат да бъдат използвани от хората и да носят някаква стойност. Това е нещото, което първоначално ме насочи към програмирането.

Как разбрахте, че чистото програмиране не е вашето призвание?

В живота си най-често съм водена от метода „проба-грешка“. Така се случи дори и с програмирането. В много фирми до програмиста се свежда един таск, който той трябва да направи. За жалост, като цяло работата на програмиста може да бъде и доста изолираща.Целият анализ защо това трябва да се случи, как ще сработи с останалата среда, в която се намира и разбира се, каква стойност ще допринесе това за крайния клиент, който ще използва продукта, е работа на бизнес анализатора и е нещо, което ми допада в много по-голяма степен.

Какво допринесоха различните стажантски програми, в които сте взели участие, на вашето професионално развитие?

Различните стажове и позиции, през които съм преминала ми помагат много в комуникацията с екипите. Знам как един програмист или QA мисли, какви проблеми би могъл да срещне и мога лесно да общувам с тях. Опитът ми до момента ми помага в разбирането и сработването с колегите, защото вярвам, че човек нищо не може да свърши сам.

Кои са най-важните качества, които един Бизнес Анализатор трябва да притежава?

Да може да мисли, така че да намери правилното решение, което ще съобразено, както с ефективността на един продукт, с цената за изработка, с желанията на клиента. За това се изисква да можеш да виждаш, както детайлите, така и цялостната картинка. Другото много важно умение е комуникацията. Бизнес анализаторът е свързващо звено между всички останали – шефовете, програмистите, QA-ите, другите оперативни екипи и трябва да комуникира постоянно с тях. Това изисква да можеш да се обосноваваш много добре, да знаеш във всеки един момент отлично какво и защо правиш. Не на последно място – трябва да можеш да изслушваш и да чуваш другите, защото понякога просто не си прав.

Любима дреха?

Бански. Когато си с бански, значи си на хубаво място.

Високи или ниски обувки?

Ниски, а ако може и боса.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Не обичам да гладя.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Телефон, пари и ключове. Практично.

Любим нюанс червило?

Не нося червило.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,