20 април, 2024

Яна Папардова е HR мениджър в Schwarz IT Bulgaria. Тя е цветен, позитивен и амбициозен човек, който е голям фен на японската култура и език. Увлича се по любимите си аниме и манга и често се вдъхновява от K-pop видеа. Интересите й нерядко прозират в малките детайли от стила й. Твърдо вярва, че хората, които работят в HR бранша, трябва да притежават правилната комбинация от осъзнатост, емпатия, автентичност, чувствителност и умение да виждат нещата такива, каквито са, отвъд повърхността. Чувствителна е спрямо всички проблеми, произлизащи от неравенството между половете и макар че темата е широко обсъждана, включително и в бизнес средите, вярва, че все още има какво да се направи, докато се постигне правилния баланс. И все пак се гордее, че има своя скромен принос по темата в Schwarz IT България, тъй като това е една от основните мисии на компанията – да привлича повече жени в ИТ сектора. Яна обича да дава (и да получава) положителна обратна връзка и се вдъхновява, като вижда как успешните проекти стават реалност. Тя вярва, че е било въпрос на късмет да стартира в сферата на човешките ресурси, но успешната й кариера до момента доказва, че не всичко е плод на случайността, а резултат от много страст и усилия в работата, креативност, и доста безсънни нощи.

„Получаването и даването на положителна обратна връзка и успешното стартиране на проектите е това, от което се нуждая.“

Може ли да споделите нещо за Вас, което не може да разберем от LinkedIn?

Аз съм голям фен на Япония и някои от най-популярните й изкуства – аниме и манга. Този интерес се пренася и към азиатския екшън/фентъзи жанр като цяло. Погълната съм от тях през последните 15 години и ги чувствам като неизменна част от мен. Лесно може да забележите моя отпечатък в нашите офиси. Разпечатах огромен тапет от The Shire за нашата зелена стая. Има и огромни стикери в офиса със Son Goku, Monkey D. Luffy и Spirited Away. Имам лазерен меч до бюрото си. Представете си колко странно изглежда, когато трябва да убедя хората да се съгласят с мен. 🙂

Срещали ли сте някакви предизвикателства, свързани с пола Ви?

Почти всяка жена се е сблъсквала с подобни ситуации, макар че сякаш имам повече късмет в това отношение. Най-големите предизвикателства, които съм срещала, обикновено са били свързани с това да се опитам да запазя правилния тон. Има определени очаквания – една жена не може да бъде твърде напориста или агресивна. Така тя рискува да бъде окачествена като истерична или нестабилна. Имало е случаи, в които не съм успяла да балансирам и е изглеждало непрофесионално от моя страна. Но, ако се опитвате да отстоявате своята позиция, не може да си позволите да бъдете твърде плахи. Някои биха казали: “Твърде си емоционална”. “Стресирана ли си?” или любимото ми: “Тя е в цикъл”. Всички тези коментари ме научиха, че жената не трябва да залага на това да бъде твърде експресивна. Най-доброто оръжие в такива ситуации остава любезното и студено безразличие, въпреки че това може да ви определи като фригидна. Но в крайна сметка ще даде резултат.

Знаете ли колко жени заемат позиция, подобна на Вашата?

Много. Моята професия е една от тези, които са обект на предразсъдъци. Учител, медицинска сестра, чистач, продавач, някой от отдел “Човешки ресурси” – когато мислите за някоя от тези позиции, си представяте жена. Това е една от областите, в които може да се наблюдава превес на женския пол, но ако погледнете какъв е социалният статус на посочените позиции, то той определено не е за завиждане.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален за България и по света?

Сега е актуален точно толкова, колкото винаги е бил в глобален мащаб. Неравенството се забелязва, но не в еднаква степен за различните части на света. То започва с неравен достъп до образование. В много части на света жените все още имат по-ограничен достъп до образование в сравнение с мъжете. Когато момичетата нямат същото ниво на образование като момчетата, това има огромен ефект върху тяхното бъдеще и върху възможностите, които те ще получат. После стигаме до неравенство на работното място. В много общества е наследено вярването, че мъжете са просто по-добре устроени, така че да се справят с определена работа. В повечето от случаите, това са по-добре платените позиции. В много страни липсва механизъм за правна защита на жени – жертви на домашно сексуално насилие или домашно икономическо насилие. На тези места, останали несигурни и без защита, жените често трябва да вземат решения, с които да правят компромис и да ограничават своите цели. За щастие, ситуацията в България не е такава. Но има общества, в които жените нямат власт над собствените си тела или право да решат кога да станат родители. По света има много проблеми, като някои са по-сериозни от други. Но ние не бива да си позволяваме да забравяме, че все още има много проблеми, с които да се справим – такива, които са залегнали дълбоко в някои култури и които изискват време и постоянни усилия.

Каква политика следва компанията, в която работиш, за да промотира разнообразието?

Една от нашите цели е да създадем условия и достъп на все повече жени да се развият в сферата на информационните технологии. Това започва още от училище, затова се опитваме да промотираме тази кариерна възможност колкото се може по-рано. Имаме таргет да постигнем 50:50 в проценти, като става дума за мъже и жени в компанията. Стабилно се движим нагоре към целта и вече сме над 30%. Жените в Schwarz IT също заемат управленски и лидерски позиции. Разбира се, те трябва да чувстват подкрепа от страна на компанията, когато се опитват да балансират между работните си задължения и тези като родител – затова ние залагаме на гъвкавото работно време и много държим на баланса между работата и личния живот. Компанията ни дава и бонус при раждането на дете.

Отнасят ли се различно към теб колегите ти мъже?

Вече споменах, че имам меч до бюрото, така че може да си представите как всеки се отнася към мен с респект – без значение дали е мъж или жена. Шегата настрана, Schwarz IT Bulgaria е страхотно място за работа, ако искате вашите професионални качества да бъдат оценени, ако искате вашите постижения да бъдат забелязани и ако искате да получите равни възможности.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Мислите ли, че визията и чарът на една жена влияят върху нейния професионален успех?

Определено да – особено в началото, когато външният вид е всичко, което разпознаваме един в друг. Хората са създания, възприемащи с очите си и са склонни да общуват по-лесно с други хора, които намират за привлекателни. Това обаче понякога може да бъде опасно – нали не искате да бъдете успешна само защото изглеждате добре и имате чар? Вие ще искате всички качества, които влагате в своята професия и организация да бъдат оценени – усилията, идеите, кода, който пишете, вашите коучинг методи и личния ви принос. Нали така?

Как съчетавате личния с професионалния си живот? Следвате ли някакви правила?

В тази година на пандемия намирането на баланс за много от нас се оказа голямо предизвикателство. Мнозина не осъзнават колко сме зависими от смяната на локацията и средата около нас за да се изключим и да се разсеем. Аз съм един от малкото хора, които ще срещнете, които мразят да пътуват. И все пак само след няколко месеца по време на първия локдаун, отчаяно почувствах нужда да сменя средата, като едва ли не бях в еуфория, ако успеех да отида в друг квартал. Винаги съм намирала убежище в четенето. В момента, в който се вглъбя във фантастична сцена от книга или филм, “изчезвам “от света. Това ми се случваше доста често по време на пандемията и знам, че независимо от всичко добрата книга винаги ще ми помогне. В момента съм обсебена от китайската продукция “Неукротимите”. Може да я видите.

Кои източници за информация следвате и бихте ли препоръчали някои от тях на аудиторията ни? (пр.: подкасти, инфлуенсъри, влогъри и пр.).

Влюбена съм в подкаста StarTalk на Нейл деГрас Тайсън (Neil deGrasse Tyson – бел.ред.). Като астрофизик той определено има дарбата да говори за познатата вселена по един много достъпен начин. И вие не само се наслаждавате на звездите, а научавате колко дълбоко е дълбокото, какво е истинското черно, какво е нищото и докъде всъщност може да стигнете в гигантските мащаби. После може да послушате за извънземни, тъмната материя и защо небето е синьо. Ако не помните някои часове по физика от гимназията, то ви очаква интересно пътуване.

Каква е Вашата лична философия на успешен HR специалист?

Винаги да правя повече от необходимото и никога да не подхождам с предразсъдъци към хората. Дори и да звучи като клише, това са неща, които ежедневно правим. Нека бъдем честни – доста често на “HR хората” им се налага да преодолеят някаква драма, било то лична, професионална или и двете. Хората идват при тях с проблемите си, емоционалния си багаж и промените в настроението. Ние, като HR специалисти, трябва да подхождаме с професионализъм към всяка ситуация, да четем между редовете, да умеем да изслушваме и да проявяваме емпатия. Когато казвам, че правя повече от необходимото, се фокусирам върху дребните детайли. Да поздравя хората около себе си, да направя комплимент, да съм подготвена преди среща, да проверя фактите, да попитам за мнение, преди да взема решение. Всички тези малки неща могат да бъдат лесно пренебрегнати, докато сме затрупани с ежедневните си задачи. Лесно е да се каже “Ще се справя в движение”, “Знам всичко по този случай”. Изпипването на детайлите води до най-добри резултати.

 Според вас кои са предимствата и привилегиите, които стимулират и удовлетворяват служителите?

Има страшно много нови проучвания, проследяващи промяната на живота през последната година. Накратко, уменията, които имаме в професиите ни, започват да имат все по-кратък срок на годност, отчасти поради по-честите технологични пробиви. Длъжностите, заети днес, ще изискват усъвършенстване на около 10 нови умения в рамките на следващите 18 месеца. Така че компания, гледаща към бъдещето, трябва да наеме хора, готови да надскочат своя потенциал, независимо от опита, който имат. Трябва да погледнем отвъд обичайните стимули, като масите за пинг-понг и безплатните напитки. Според последни проучвания, изключително важно е, компаниите да разберат мнението на кандидатите за компанията и ако е необходимо, да намерят начини да засилят интереса им. В Schwarz IT Bulgaria се опитваме да направим точно това. Взимаме за пример ритейл бизнеса ни, който изключително добре определя очакванията на потребителите и създаваме нашите позиции около тях. Работим за разширяване на нашите академии с все повече и повече технологии. Отваряме невероятни възможности за добри професионалисти да се върнат у дома в България. Накланяме везните към равенство между половете и даваме възможност на повече жени, които се интересуват от ИТ. Компанията ни се стреми да разбере нещата, които са важни за хората и да ги комбинира със стратегиите и екипната работа на локално и глобално ниво.

Какво най-много Ви мотивира и вдъхновява в професионален план?

Получаването и даването на положителна обратна връзка и успешното стартиране на проектите е това, от което се нуждая. Когато хората си тръгват усмихнати и удовлетворени след срещи с мен, се чувствам също толкова щастлива. Дълбоко в сърцето си изпитвам удоволствие от комуникацията с хората, което може би е хубава черта за човек на моята позиция. Това прави работата ми лесна и удовлетворяваща. Бях като повечето студенти, когато избирах своята професия и за мен беше невероятен късмет и шанс да стана специалист по човешките ресурси. В момента дори не мога да си представя да се занимавам нещо различно.

Любима дреха?

Погледайте K-Pop видеота, ако не сте. Така ще придобиете идея за моя гардероб. Обичам хората, които имат характер и са достатъчно смели да го покажат. Аз изразявам себе си чрез моя стил, който обикновено е пълен с цветове и аксесоари.

Високи или ниски обувки?

Ако случаят го налага, бих носила и каубойски ботуши. Точно в момента много бих искала да сложа едни лъскави, големи обеци, които сякаш са излязли от сватбата на аристократична фамилия в Китай – и само чакам да дойде точния момент да ги сложа.

Кое типично женско качество/задължение Ви е чуждо?

Вярвам в разнообразието и не смятам, че съществуват конкретни качества, които дефинират половете. Аз съм това, което съм, с всичките ми недостатъци, както и добри черти – независима и силна личност, с чувствително сърце, което често се разтапя, когато се случват приятни неща.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Друга чанта. По-голяма!

Любим цвят червило?

Честно казано смятам, че аксесоарите, които ползвам, са достатъчно голям акцент – затова предпочитам да не прекалявам с червилото.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,