25 април, 2024

Малко програмист и много инженер по образование, с изключително ценен допир до мултидисциплинарната когнитивна наука. Представете си всички тези качества, превъплатени в една дама, заемаща лидерска позиция в прогресираща компания за управление на дигитални активи. Представяме ви Елица Таскова – Product Owner в Nexo, България. Зад гърба си има повече от 8 години опит в създаването и управлението на продукти в софтуерния бранш за различни индустрии във водещи международни компании. Част от инженерния екип още от самото му начало, Елица води ключови проекти като Nexo Exchange и Earn в Nexo. Споделя, че най-ценното, което е придобила през академичните си години са дисциплина, холистично мислене, увереност и бърза адаптация – задължителни умения за динамиката на крипто индустрията. Стреми се да планира работния си ден още преди неговото начало и си залага реалистични цели, които може да изпълни в рамките на няколко продуктивни часа. Елица споделя, че за нея личната дисциплина е ключова за балансираното ежедневие. Категорична е, че когато се работи за голяма кауза, не може да има разделение по полове, защото най-важна е голямата цел. Допълва, че в България средата на информационните технологии все още е доминирана от мъже, но това може да се промени с развитие на повече ресурси, образование, споделен професионален опит, менторство и с даване на личен пример. Елица смята, че проблемът с неравенството между половете отдавна не е актуален в прогресиращите компании, а покрай масовата дигитализация, повлияна от пандемията, се е редуцирал значително и в глобален мащаб. Тя добавя, че в Nexo всички се чувстват като едно голямо семейство, а не просто като колеги, именно защото заедно са преминали през много предизвикателства по пътя към върха. Всички в нейния екип са на мнение, че когато целеустремено се бориш за голямата идея, влагаш сърце и душа в начинанието, което практикуваш, то няма значение дали срещу теб седи мъж или жена. В свободното си време Елица обича да чете специализирана литература, да обменя идеи с приятели и да бъде активна. Често предизвиква себе си по много начини, защото вярва, че “съдбата обича смелите”. За един специалист, като самата нея, най-голямата мотивация е в това да бъдеш на гребена на иновациите и да работиш с най-новите технологии, с които сам да създаваш значими продукти.

“Стремя се да развивам “човешки” качества – те нямат пол.“

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn.

По образование съм малко програмист, много инженер, с кратък, но изключително ценен допир до мултидисциплинарната когнитивна наука. Може би тази комбинация от опит и интереси ме доведе до толкова разчупената и динамична позиция на Product Owner в Nexo, която тогава все още беше стартъп. Самата ми среща с Nexo беше щастлива случайност и оттогава не съм спряла да се развивам с главоломни темпове и във всякакви нови посоки заедно с компанията. Аз и екипът ми в частност отговаряме за обменната ни платформа на Nexo — Exchange, която обхваща над  100 крипто и фиатни двойки, както и за един от ключовите ни продукти Earn on Crypto & Fiat, който предоставя най-бързия и сигурен начин потребителите да получават пасивен доход от своите активи. Гордея се, че съм участвала в изграждането на това, което е Nexo сега – една от водещите крипто компании в света.

Създадохме Nexo тук, в България. За три години разбихме мита, че българска компания не може да се нареди сред световните визионери, за които четем всеки ден. Не знам дали осъзнавате какъв успех е това – изградихме и наложихме изцяло нова бизнес ниша със собствени продукти от България.

В свободното си време обичам да чета специализирана литература, да обменям идеи с приятели – на живо, и много, много да се движа.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Предизвикателство са въпросите за обувки и тоалети, и рубриките, специално насочени към професионалисти от женски пол, защото поддържат разделение мъже/жени в професията, което реално не съществува. Убедена съм, че полът няма никакво значение, когато вярваш в идеите си и имаш експертизата и мотивацията да работиш неуморно за постигането им. Nexo създава реалното усещане, че си винаги на прав път, дори когато сгрешиш, защото грешките те правят “антикрехък”. Това помага на всички да постигаме много отвъд познатите представи за “добра и сигурна”, но в края на деня – скучна работа в компания, в която няма кой да те чуе и не виждаш директния си принос за успеха й. Колкото до предизвикателствата, които нямат общо с това, че съм жена – живея за тях, защото съдбата обича смелите. Това е единственият начин да израснеш и в личен, и в професионален план. Една голяма крачка напред може да те изстреля чак до Луната. Това и правим в Nexo – ежедневно се справяме с предизвикателства и надскачаме себе си.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

При нас доста от лидерските позиции са оглавени от жени, обратно на масовото мнение, че финансите и технологиите са територия, запазена за мъжете. Това потвърждава и личното ми убеждение, че не се делим, когато работим за голямата идея. Всеки ден и мъже, и жени оставяме отпечатък в историята, тласкаме индустрията напред и привличаме все повече съмишленици с една обща цел – децентрализиран финансов свят, в който споделената икономика и дигиталните финанси да са катализатор на промяната към едно по-демократично, по-справедливо и, в крайна сметка, по-щастливо общество. В България IT средата все още е доминирана от мъже и за това, разбира се, има редица причини, които обаче могат да се променят в правилния контекст и с необходимите ресурси – образование, споделен професионален опит, менторство и, не на последно място, с личен пример. И индивидуално, и като компания постоянно обръщаме вълната и към нас се присъединяват все повече жени с желание и амбиция да развихрят пълния си потенциал в Nexo. Последното е една от основните причини и жените, и мъжете в Nexo да  не напускат в търсене на други възможности за кариерно развитие.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Отдавна не е актуален в прогресивните компании. Масовата дигитализация, забързана от пандемията, намали ненужното неравенство между половете в глобален аспект. Когато можеш, знаеш, искаш и осъзнаваш, че си значим във всеки момент от работата и приноса си, тогава полът е без значение. В Nexo приоритет са експертизата, опитът и хъсът, като цифрите са красноречиви – за няма и половин година умножихме трансакциите си пет пъти, достигайки $30 милиарда, управляваме активи на крайни и институционални клиенти за над $15 милиарда. Всичко това с точните хора – не жени или мъже, а топ експерти със свои идеи на точното място. Иска ми се всички компании да бяха като нас в това отношение, защото неравенството продължава да съществува извън тези среди.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Политика на нулева дискриминация, затова и екипът ни е толкова шарен. В офиса жужат колеги на всякаква възраст, а що се отнася до нас, жените, няма значение дали, например, имаме или нямаме деца, важни са единствено волята за победа и експертизатани. В момента са затворени учебните заведения и в офиса създадохме детски кът с целодневна грижа за децата на колегите, който на шега наричаме “#cryptodaycare”. Доста интересно (и шумно) е да споделяш работното пространство със следващото поколение крипто ентусиасти.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Nexo има много семеен “vibe” – подкрепяме се, защото заедно сме минали през страшно много по пътя нагоре, а тези отношения са на ниво съмишленик-към-съмишленик. Полът някак не е от значение – когато толкова целеустремено буташ напред и влагаш кръв, пот и сълзи в начинанието, не обръщаш много внимание дали човекът до теб е мъж или жена. Това важи за всички ни в Nexo. Така възприемам аз нещата в Nexo и се съмнявам някой колега мъж да каже нещо различно. А ако каже, не е за тук.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Личната дисциплина е ключова за балансирането ежедневие и това не е тайна. По отношение на работата в Nexo отдавна избираме кога, къде и как да работим според индивидуалния ни часовник. Не казвам, че имам дисциплината да не работя по 12 часа на ден, но се опитвам и има всички предпоставки да постигна баланс.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н)

Информирам се през Twitter, Reddit и различни нюзлетъри като тези на The Block, Coindesk и Decrypt, Robinhood Snacks и Morning Brew. Горещо препоръчвам и подкастите The Pomp, What Bitcoin Did и Unchained. Следя и пулса на нашата сфера в България през вас, Sofia Crypto Meetup и други групи.

Кои качества, знания и умения от образованието ви – бакалавър в сферата на телекомуникациите и магистърска програма в сферата на когнитивните науки, използвате в настоящата си длъжност на Product Owner?

Университетът дава само това, което си готов да вземеш и развиеш. За мен най-ценното от академичните години е придобиването на дисциплина, холистично мислене и увереност да се справяш в непозната среда и да се адаптираш бързо – задължителни умения за динамиката на крипто индустрията. Това се случва, само когато развиеш дълбок интерес в своята област и не спираш да полагаш много грижа и внимание, за да надградиш наученото и от други области. Безспорно знанията през 21-ви век са комбинация от приложима академична теория, практически опит и най-вече критично подбрана информация от морето, до което всички ние имаме достъп – интернет. За съжаление, университетските програми, свързани с професията Product Owner, все още са нишови, но вярвам, че в бъдеще професията ще се развие като отделна дисциплина.

Какво Ви вдъхнови да преследвате кариера във fintech индустрията?

Няма по-голяма мотивация за един специалист от тази да бъде на гребена на иновациите и да работи с най-новите технологии, с които сам да създава значими продукти – точно това е крипто. Всеки ден доказваме, че финансовите инструменти може да не са ексклузивни, неефективни, сложни и тромави. Това прави крипто сектора още по-привлекателен – в него всички сме равни и всички можем да се възползваме от подобренията, които технологиите носят със себе си. Вече виждаме ползите от тях във всеки аспект от ежедневието си, но във финансовия сектор те имат още по-голяма обществена значимост, защото не обещават, а реално предоставят свободата човек да планира адекватно настоящето и бъдещето си.

Кое е най-важното качество, което успяхте да развиете като професионалист вследствие опита Ви в тех бранша?

На първо място гордост, че има българска компания, която покорява света от родната земя, а аз имам възможността да съм активна част от този успех. Не е нужно да си в Калифорния, Ню Йорк или Лондон, за да се изстреляш на върха и да подобриш живота на милиони. Когато се докосваш до историите на хиляди хора от всички точки по света, развиваш много дълбока емпатия – независимо от контекста, средата, образованието и професионалния ни път, у нас е дълбоко вроден инстинктът да се стремим към по-голяма стабилност, повече свобода и социално добруване. За мен и за всички в Nexo това е общото, сплавта, която прави мисията ни още по-отговорна и близка до сърцата ни.

Как и къде трябва да се поставят границите между работния ден и живота след това, когато всичко се случва на едно място? Можете ли да дадете за пример няколко добри практики и съвети?

Граници се поставят, когато приемем, че това не е лесна задача – те са строго индивидуални и променливи. Трябва да проявяваме търпение към нас самите, докато намерим собствения си ритъм, но и да сме подготвени той да е различен след две, три или пет години. Живеем в много динамичен свят, който ни дава безкрайни възможности, а за да им се насладим, е нужно да приемем ограниченията си. Личната ми граница е моментът, когато усетя, че не съм най-добрата версия на себе си – тогава си давам време за размисъл и преосмислям навиците си. Това, което работи за мен, е планиране на работния ден преди неговото начало и залагане на реалистични цели, които мога да постигна в рамките на няколко продуктивни часа, като не забравям, че този план може да да се промени за секунди. От известно време планирам със същия ентусиазъм и времето си за почивка и се убедих, че това е ключово – да пренасяме същата отговорност и внимание към работата и в личния ни живот, за да сме пълноценни и удовлетворени.

Високи или ниски обувки?

Ниски, разбира се, еволюцията си знае работата.

А в офиса ходим боси, защото ценим комфорта и свободата.

Кое типично женско качество/задължение Ви е чуждо?

Не робувам на стереотипи, затова и влязох в крипто индустрията. Стремя се да развивам “човешки” качества – те нямат пол.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Книга. В момента препрочитам “библията на криптовалутите” – “Стандартът Биткойн”, която излезе на български благодарение на моя колега Георги Манолов.

Коя кауза бихте подкрепили/подкрепяте в момента?

Бих подкрепила всяка кауза, която чупи рамки с конструктивна цел.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,