23 април, 2024

По случай Деня на Съединението на България и официален празник на град Пловдив стартира почистването на културно-историческите паметници Бунарджик, Младежки хълм, Небет тепе, Сахат тепе и Паметник на Съединението от надписи, надрасквания и съпътстващи замърсявания. Проектът се осъществява с подкрепата на българската компания Nexo и община Пловдив като част от продължителна културна инициатива по програма „Наследство на фондация „Пловдив 2019 и българската медия за съвременна електронна музика – Фонотека Електрика, наречена Altitude Attitude. 

Проектът се фокусира върху популяризирането на пет емблематични локации в Пловдив, превръщайки ги в отворена сцена за пет музикални изпълнения на известни български артисти. Всяко от поредицата събития ще бъде заснето и разпространявано в бъдещите и настоящи европейски столици на културата Каунас (Латвия), Нови Сад (Сърбия) и столицата за 2023 г. Елевсина (Гърция), за да популяризира едновременно историческото наследство на Пловдив и електронната сцена на България.

Почистването ще се случи преди събитията на избраните локации, за да представи града и неговото наследство по най-добрия и атрактивен за съвременната публика начин.

Първото почистване се проведе на 3 септември с Паметника на Съединението, където на следващия ден се проведе откриващото събитие от серията Altitude Attitude с изпълнение на основателя на пловдивския аудио-визуален колектив sayulke.

„Трябва да се гордеем с културно-историческото наследство на България. Тези шест забележителности в Пловдив са ценности, дълбоко залегнали в идентичността ни, и искаме да бъдат представени на другите европейски столици по най-добрия възможен начин. Инициативата е проявление на голямата ни цел, на желанието ни да водим чрез добър пример и да променим нагласите, не само по отношение на българското културно наследство, но и за десетките възможности, които България развива“, сподели Александър Починков, вицепрезидент „Инженеринг в Nexo.


Програмата продължава с почиствания на 10 септември – Бунарджик; 17 септември – Младежки Хълм; 24 септември – Небет Тепе; и 1 октомври – Сахат Тепе. Съпътстващите музикални събития се случват в деня след всяко почистване. На всяко събитие ще бъде заснет едночасов видеоклип с кадри от земя и въздух, за да усетим местата на Пловдив с музиката на BORNE ALOFT (11 септември), Laylla Dane (18 септември), denitza (25 септември) и Julieta Intergalactica (2 октомври). Всеки от изброените паметници ще има и свой уникален визуален облик, за който ще се погрижи визуалният артист Петко Танчев – съосновател на творческото студио SenseLab и Мелформатор.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager