25 април, 2024

Дмитро Иржицкий е Delivery Director в SoftServe и е в структурата на компанията вече над 7 години, като преди това е заемал длъжността на Senior Project Manager. Сред неговите длъжности са насърчаването на междукултурната интеграция; надзорът на екип от над 200 души; управление на P&L за delivery отдела; развитие на бизнеса и стимулиране на предварителните продажби от гледна точка на доставката; наставничество и развитие на мениджъри на проектите, по които компанията работи и др. С него разговаряме за развитието на едно все по-засилващо се световно явление – финтех секторът и неговите трендове, бъдеще и други ключови аспекти.

Г-н Иржицкий, какво се случва на световния финтех пазар?

Финтехът е една от най-динамичните и бързо развиващи се индустрии през последните години. Текущата дигитализация беше ускорена и от пандемията, и светът неизбежно премина от традиционните услуги към онлайн средата. От финтех тенденциите мога да изтъкна няколко най-значими, макар че напоследък има изключително голямо разнообразие от посоки, в които се работи. Към момента се клони към все по-голяма автоматизация на процесите по регистриране на потребители и техния достъп до ресурси на съответната организация – това включва KYC (know your customer) стъпките, кандидатстване за финансови услуги, обработка на заявки и информиране на потребителите за крайното решение без никаква ръчна намеса. Финансовите институции продължават да се отдалечават от монолитната архитектура и се насочват към микро услугите. Същото се случва и с инфраструктурата: преминаването от частни към хибридни облачни решения осигурява повече ползи за финансовите институции. Също така има голям скок в посока AI / ML моделите, тъй като се полагат повече грижи за данните и стойността на прогнозния анализ е по-призната.

Какво можем да кажем за България, в това отношение?

Благодарение на множеството компании, които навлязоха на пазара през последното десетилетие, все повече услуги в България вече отговарят на световните тенденции. Тук не става въпрос само за новите финтех стартъпи, но и за компании с дългогодишен опит в бранша, които с помощта на международна експертиза постоянно подобряват портфолиото си от продукти.

Финтехът е световно явление, но какво е нашето място в него?

Определено България е сред водещите пазари за развитие на финтех индустрията, най-вече заради голямата концентрация на експерти в тази сфера и обслужващите я компании в сектора на услугите. Малкият пазар все пак има някои ограничения, но предвид свободата на предлагане на услуги в цяла Европа, това едва ли ще бъде пречка в дългосрочен план.

Какви са трендовете от гледна точка на технологиите?

Все повече финтех компании преминават към продукти, разработени в доставчици на облачни услуги – тоест всички езици за програмиране и похвати, които позволяват “build & deploy” на независими компоненти и услуги.

Цялото интервю с Дмитро Иржицкий е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“ и може да бъде прочетено на следния ЛИНК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author