26 април, 2024

Борис Илинов е финансист, завършил бакалавър “Финанси” и магистър “Финансов мениджмънт” в УНСС. Работил е в банковата сфера и има над 5 годишен опит във финтех индустрията като финансов експерт и финансов директор в Klear. Компанията предлага платформа за споделено (p2p) кредитиране и инвестиране. Тя свързва хора, търсещи по-висока възвръщаемост за своите спестявания, с хора, търсещи кредити на справедлива цена. По този начин се стига и до най-добри условия и за двете страни.

Борис, като финансов експерт, а и CFO на финтех компанията Klear, какви са Вашите наблюдения върху пазара? Какво е актуалното?

Разработват се най-много приложения в сферата на плащанията, кредитирането и капиталовите пазари, но други два сегмента имат бурно развитие. Единият е този с блокчейн/крипто, а другият е на личните финанси.

България не остава по-назад в световното развитие на финтех индустрията. Как ще коментирате случващото се в страната?

През последните 5 години имаме значителен растеж на сектора. Основните фактори за него са, разбира се, развитието на IT сектора и добрите, компетентни специалисти, които има на българския пазар. Друг фактор е и добрата екосистема, която се разви многостранно, помагайки на сектора да разгърне своя потенциал.

Наравно ли се развиваме със световния пазар?

Трудно е да говорим за световната сцена, но ако разгледаме нашия регион на Югоизточна Европа, ще забележим, че България заема едно достойно място и при добро развитие, може да успее да се очертае като финтех хъб за региона. Разбира се, останалите страни като Румъния, Гърция, Хърватия, също се развиват значително, което само трябва да ни мотивира да продължаваме напред.

Можем да бъдем финтех хъб за региона, но можем ли да произведем т.нар. “Unicorn”?

Напълно възможно е, но все още, поне според мен, има време докато успеем да развием достатъчно нашия финтех сектор, за да сме глобално конкурентни.

Необходимо е да покажем, че решенията, които създаваме са надеждни и с висока добавена стойност, както и да успеем да пласираме/рекламираме продуктите и услугите, които предлагаме на световния пазар.

Какви професии се търсят на пазара?

За финтех, може би IT разработчици и sales специалисти.

Цялото интервю с Борис Илинов е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“ и може да бъде прочетено на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,