19 април, 2024

Java остава в ТОП 3 на най-популярните езици за програмиране. Това сочат данни от индекса за популярност – PYPL (PopularitY of Programming Language), наличен в GitHub. Езикът за програмиране, който миналата година отбеляза 25-годишнина, остава да е под №2 и в TIOBE индекс с 11.17% като следва плътно С++ (11.62%) и изпреварва Python (10.95%).

По-интересното обаче е, че търсенето на Java разработчици бележи ръст. С около 3% са се увеличили обявите за работа само през 1-вите 6 месеца на тази година.

Проучвания сочат, че до края на 2024 г. 63.1% от общия брой на разработчиците, който се очаква да достигне 28.7 млн. души, ще използват Java, заедно с Python, HTML/CSS и SQL. Това означава над 18.1 млн. програмисти. Като причина за това се посочва фактът, че гиганти като Oracle, Google, Amazon и Microsoft продължават да използват Java и да инвестират в развитието на езика.

Как обаче тези тенденции влияят на търсенето на Java кадри и тяхното заплащане у нас и в световен мащаб? Каква ще се променя заплатата на Java разработчиците и изискванията към тях през следващите 5 години?

Чуйте коментари по тези и много други въпроси. Бъдете наши гости на дискусията “Позиция :: Java Developer” на 5 август, където всички въпроси и коментари са позволени.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,