26 април, 2024

Сергей Пантелеев е управител на българския клон на германската Varengold Bank, която отвори свой клон в София през 2018 г. Той има над 15-годишен опит в банковия сектор. Бил е мениджър бизнес развитие и ръководител на отдел “Финансови институции” в дивизия “Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране” в най-голямата банка по активи в България. Пантелеев е магистър по Корпоративно и инвестиционно банкиране от университета “Бокони” в Милано и по Международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство в София.

Как определяте развитието на българския финтех пазар в последните години и на какво се дължи то?

България се утвърждава като изключително добро място за развитие на финтех компании в последните години. Показателно е, че за 5 години компаниите в сектора се утроиха до повече от 100, а през последните три приходите им растат с двуцифрени стойности на годишна база. Около една трета от общите инвестиции на фондовете за рисков капитал в България са във финтех. Нещо повече, страната ни е сред водещите в Югоизточна Европа за финансови технологии, потвърдено от няколко класации. Според  Global Fintech Index България попада в списъка на 60-те най-добри финтех екосистеми в света. София е сред най-добрите 50 европейски града в тази сфера и сред най-бързо развиващите се дестинации в региона. Не случайно тук са концентрирани и огромна част от финтех компаниите. Сред ключовите играчи в сектора е и P2P платформата Klear, на която Varengold Bank предостави финансиране за разрастване. Динамичното развитие на финтех екосистемата в България се дължи на комбинация от фактори, но в сърцевината на прогреса стои човешкият капитал. Страната ни се отличава с талантливи, отлични специалисти в сферата на финансите и технологиите. Към тях можем да прибавим още наличието на подходяща бизнес инфраструктура, в това число присъствието на инвеститори, които участват активно във формирането на сектора – фондове за рисков капитал и дялови инвестиции, бизнес ангели, предприемачески мрежи и специализирани инициативи на местните банки. Това са все фактори, които стимулират креативността в сектора и генерират растеж. На пазара навлязоха вече и чуждестранни институционални инвеститори като Varengold Bank. Ние сме познат и ключов партньор на бързоразвиващи се финтех компании и платформи за споделено кредитиране (P2P) в Европа. Чрез присъствието си в София допринасяме за развитието не само на българския финтех пазар, но и на този в целия регион, защото клонът ни в България оперира като основен център за цяла Югоизточна Европа. Освен да финансираме участници на пазара ние подкрепяме растежа на сектора и чисто имиджово. Когато инвеститорите виждат, че институция като Varengold Bank присъства и инвестира в България, това е сигнал към тях да отправят поглед насам. Наред с това, чрез екипа, който изграждаме, ние даваме възможност за професионално и личностно развитие на талантливи български финансови, софтуерни и IT специалисти, които да работят по проекти в един от най-атрактивните сектори в света в момента – финтех.

Може ли в България да станем свидетели на финтех “unicorn” и какви биха били определящите фактори за това?

Финтех екосистемата в България е в очакване на първия си еднорог и се надяваме скоро да се появи. Да постигнеш пазарна оценка от $1 млрд. в България е предизвикателство дори за утвърдени от десетки години компании, но не и мисия невъзможна, особено в тех сектора, който се развива много бързо и позволява на born global проекти да се изстрелят за кратко време. В Централна и Източна Европа има немалко скоро създадени компании, които вече успяха. Точно това е предимството на големите технологични компании. Да погледнем историята на GAFA ( акроним за Google, Apple, Facebook, Amazon). На тях им бяха нужни много по-малко на брой години, за да се превърнат в гиганти. Не беше нужно да чакат много дълго време. Към факторите, които изредихме по-горе обаче – таланти, инфраструктура и инвеститори, е нужно и предприемаческо дръзновение. Впечатлението ми е, че повечето предприемачи в технологичния и финтех сектори в България сравнително рано продават част или изцяло своите бизнеси, когато преминат startup фазата и навлязат в тази на растежа. Постигането на мащаб и растеж е изключително предизвикателство и изисква още повече предприемачески усилия към вече положените в началната фаза. И докато в България и региона има достатъчно инициативи и инвеститори, които подкрепят проекти в startup фаза, то в scaleup фазата това не е така. И точно това е мисията на Varengold Bank. Ние осигуряваме финансиране основно за финтех компании и платформи за споделено дигитално кредитиране в етап, когато те вече са доказали продукта си на пазара, т.е. преминали са през startup фазата и искат да направят следващата голяма крачка – да разраснат дейността си, т.е. активно работят, за да се превърнат в еднорог.

Цялото интервю със Сергей Пантелеев е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“ и може да бъде прочетено на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author