19 април, 2024

Разходите за защитата на високопрофилните личности от Силициевата долина нарастват за изминалата година, като общата им стойност е от 46 милиона долара, а половината от тях – 23,4 млн. – са похарчени единствено за Марк Зукърбърг. Това е с три милиона повече от резултатите за 2019 г.

Данните идват от доклад на Protocol, а информацията предава Engadget, според която също така, Зукърбърг многократно задминава най-богатият човек на света, Джеф Безос, който е платил за лична сигурност едва 1,6 млн. долара. Явно Facebook подхождат изключително предпазливо, тъй като COO-то на компанията Шерил Сандбърг е на второ място в списъка със защита на стойност 7,6 млн. за 2020 г.

Резултатите отразяват нарастващото влияние на Big Tech собствениците, които са сред най-разпознаваемите личности по света и предлагат услуги, използвани от милиони, ако не и милиарди души. Славата явно носи своето влияние.

Конкретно за случая на Facebook, въпреки, че платформата се ползва от целия свят, то тя често става обект на критики по различни теми, една от които е и дезинформацията относно ваксините срещу COVID. От компанията отбелязват в своята декларация пред SEC, че Зукърбърг е „синоним“ на „негативни настроения„, а през април споделят за идентифицирането на конкретни заплахи към своя създател.

Други технологични лидери също понасят редовно тежестта на своята известност. През 2020 г. бе разкрито, че телефонът на Безос е бил хакнат чрез WhatsApp две години преди това, потенциално от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, споделят от Engadget.

Списъкът с разходите за сигурност се запълва и от други лица. На трето място е Сундар Пичай от Google с 5,4 млн., следван от основателя на Lyft Джон Цимер – 2,06 млн. След това е Лари Елисън от Oracle с 1, 71 милиона, Еван Шпигел от Snap с 1,67 млн., Джеф Безон от Amazon с 1,6 млн., шефът на Salesforce Марк Бениоф с 1,31 милиона долара, Дара Косровшахи на Uber – 849 000 долара, изпълнителният директор на Lyft Лоуган Грийн с 599 000 долара и Тим Кук на Apple –470 000 долара.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author