26 април, 2024

Случаят Пегас представлява може би една от най-мощните шпионски атаки, които записват обажданията, копират съобщения и в общи линии – тотално превземат телефона на потърпевшия. Софтуерът е на израелската NSO Group и веднъж промъкнал се на вашия телефон, може да го превърне в 24-часово устройство за наблюдение и следене. Оказва се, че точно такъв е и случаят с около 50 000 устройства, сред които и такива на граждански активисти, журналисти, политици, шефове на компании и др.

Освен достъп до информацията от телефона, Пегас също така може тайно да активира камерата и да ви заснеме, а също да активира и микрофона. NSO, разработваща софтуера, го продава и лицензира за различни правителства по целия свят, като обхватът може да стигне заразяване на милиарди телефони с iOS и Android.

Най-честите жертви са правозащитници, журналисти, адвокати, политици и др., а въпреки разразилия се шпионски скандал, от NSO отричат да са извършили неправомерни действия.  Дефакто, Пегас е предназначен срещу престъпници и терористи, достъпен за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции от страни с добри досиета за правата на човека, съобщават от BBC.

И все пак скандалът е налице и медии, работещи по разследването, заявиха, че са идентифицирали над 1000 души в над 50 държави – политици, държавни глави, бизнес мениджъри, активисти и няколко членове на арабското кралско семейство.

Съдейки по списъка с хора, жертви на Пегас, то определено може да става дума за нарушение и нерегламентирани действия, тъй като нито политиците и държавните глави, както и журналистите, не влизат в първоначалния обсег за потенциални престъпници и терористи.

За пример, следени са хора, близки до саудитския журналист Джамал Хашоги, който бе убит през октомври 2018 г., при посещение на саудитското консулство в Истанбул. Разследването е установило, предават BBC, че шпионският софтуер е инсталиран и на телефона на годеницата на журналиста, дни след убийството му.

NSO Group заяви, че нейната технология “не е свързана по никакъв начин с отвратителното убийство“.

Същевременно телефонът на мексиканския журналист Сесилио Пинеда Бирто също се появява два пъти в списъка, включително и в месеца преди да бъде убит. Телефонът му изчезва от мястото на убийството, така че съдебномедицинска експертиза не е възможна. От NSO обясняват, че дори телефонът му да е бил следен, това не означава, че събраните данни са свързани с убийството. Телефоните на унгарски разследващи журналисти също са следени, като единият от тях споделя, че стандартната журналистическа работа в Унгария често може да бъде припозната като форма на тероризъм.

Общата бройка на станалите ясни до този момент инфектирани устройства е 50 000. Сред тях, освен арабското кралско семейство, са над 600 политици и правителствени представители, 64 бизнес директори, 189 журналисти, 85 активисти на човешки права опозиционни лидери и др.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author