23 април, 2024

САЩ и Обединеното кралство официално приписват хакването на Microsoft Exchange на участници, свързани с китайското правителство. Според тях то е ръководител на поредица от злонамерени рансъмуери, кражби на данни и кибер шпионски атаки срещу публични и частни субекти, включително разрастващия се хак на Microsoft Exchange по-рано тази година.

Китайското правителство трябва да прекрати този систематичен кибер саботаж и може да очаква да бъде държано под отговорност, ако не го направи“, заяви в изявление външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб.

Джоузеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС заяви, че кибератаката е проведена от Китай и „е довела до рискове за сигурността и значителни икономически загуби за нашите държавни институции и частни компании.“ Дейностите са свързани с хакерските групи Advanced Persistent Threat 40 и Advanced Persistent Threat 31, според изявление на ЕС в понеделник.

Групата нации, приписващи нападението на Китай, включва още Австралия, Канада, Нова Зеландия, Япония и НАТО, отбелязвайки първото осъждане от страна на Северноамериканско-европейския алианс за кибер дейностите на Китай.

САЩ и Китай са в противоречие по редица въпроси, включително икономически, военни и политически. Това напрежение се засили миналата седмица, когато администрацията на Байдън предупреди инвеститорите за рисковете от правенето на бизнес в Хонг Конг със съвет, в който се казва, че стремежът на Китай да упражни по-голям контрол заплашва върховенството на закона и застрашава служителите и данните.

САЩ също така обвиниха четирима китайски граждани, свързани с Министерството на държавната сигурност, в кампания за хакване на компютърни системи на десетки компании, университети и държавни структури в САЩ и в чужбина между 2011 и 2018 г.  Президентът Джо Байдън нарече конкуренцията с Китай едно от определящите предизвикателства на века.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author