24 април, 2024

Fintech сектора се разраства и на пазара се появяват нови компании, нови решения или подобрения на вече съществуващи. Но има ли разлика в използваните технологии в сравнение с останалите технологични ниши, разбираме от специалистите, участвали в онлайн дискусията на DevStyleR “Fintech: Възходът – новата цифрова реалност”.

Георги Пенев, Директор на Българска Финтех Асоциация, посочи блокчейн и AI като едни от
най-интересните технологии, които са залегнали в разработването на различните решения.

Същевременно обаче, технологиите зависят и от самото направление в което се занимава дадена финтех компания. Константин Джелебов, Co-Founder и CEO на phyre България, сподели, че писането на финансов софтуер не се различава особено от писането на какъвто и да било друг.

Ние използваме Node.js, Java за back-end частта, използваме само native технологии за мобилното приложение. Ако компанията обаче използваше блокчейн, щяхме да търсим друг тип технологии. Не мисля, че финтех компаниите имат фокус върху определен технологичен стак, а по-скоро проблемите, които се решават, се решават с технологиите, които са подходящи за тях. Всичко е много специфично и към която и технология да се ориентира човек, стига да е използваема, то ще може да изкара добре препитанието си. Това е, защото просто няма хора. Нито в България, нито другаде. Ние сме в постоянно търсене на кадри, успяваме да пораснем от 15 на 30 души за година и просто не можем да запълним отворените си позиции,” коментира Джелебов.

Това е и причината, според него, че каквато и технология да знае човек (стига да не е прекалено остарява), то ще може да намери работа в технологичната индустрия.

Георги Манолов, Business Development в Nexo, отбеляза, че специалистите от инженеринг екипа, независимо с коя технология работят, са щастливи от факта, че създават продукти, които други хора използват ежедневно.

Това е много силно за всякакви финтех продукти и компании, защото влизаш във финансовата част на живота на хората и когато можеш да направиш голяма разлика за тях и да създадеш продукт, и да видиш как той се реализира, то това е много стимулиращо и зареждащо. Знаеш, че това което правиш има значение,” споделя Манолов.

Според него, това е сериозен детайл от работата във финтех индустрията, който много “запалва” разработчиците и поддържа огъня за тези, които вече са заети във финтех сектора.

Константин Джелебов допълни, че да работиш с парите на хората никак не е шега работа и е необходима отговорност откъм сигурността, но и откъм достъпността на тези платформи.

Това прави работата във финтех компаниите една идея по-интересна. Разлика с традиционните институции е, че много малка част от компаниите използват стандартните за банките технологии като Apex и др. Аз работех в технологичния финансов сектор много преди финтех да съществува и добре помня какви бяха архитектурните решения, които взимахме. Например, ръчните операции, които се правеха през нощта и подобни абсурдни неща. Когато се предлагаше автоматизация на тези процеси, то отговорът бе: “Не може, няма как. Трябва да е с натискане на копче”. Така че, финтех компаниите са модерни и затова използват модерни технологии, вместо остарели и неефективни принципи,” завърши Джелебов.

В приложеното видео можете да изгледате и пълния вариант на отговорите по темата.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author