25 април, 2024

В проучването “Заплатите в софтуерния бранш 2021” попитахме софтуерните разработчици каква трябва да е средната заплата за Mid-Level специалистите. Това е пределна точка в кариерното развитие, в която се счита, че един разработчик вече трябва да е навлязъл достатъчно в професията – да е преминал на следващото ниво и да взема съответното заплащане за това. Ето какви отговори получихме.

Припомняме, че анкетата бе попълнена от над 10 000 заети в сектора и резултатите на проучването могат да се считат за абсолютно релевантни на реалността на пазара.

Половината от отговорилите, 49,8%, смятат че акуратното средно заплащане за Mid-Level нивото трябва да е между 3000 и 4000 лв.

На второ място с 21.8% пък участниците определят, че е нормално заплащането за позициите от средното ниво на кариерата да е между 4000 и 5000 лв. Този отговор също изглежда логичен на пазарната реалност, вземайки и предвид масовото мнение, че един Senior разработчик трябва да взема поне 5000 лв., което прави тази сума нормална бариера между Mid и Senior.

С малко по-малък резултат – 21.4% – участвалите в проучването заявяват, че според тях нормалното средно заплащане за Mid-Level позиция е между 2000 и 3000 лв.

На четвърто място в подредбата, с 12.3%, отговорилите поставят заплата от над 5000 лв., което не е толкова популярно срещано, но съдейки комплексността при определянето на заплащане в някои случаи, то е напълно възможно.

Накрая, с 2.4%, отговорилите избират възможността “Друго”.

Очаквайте още любопитни резултати от проучването “Заплатите в софтуерния бранш 2021”.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author