18 април, 2024

Най-мощният AI суперкомпютър в света (според NVIDIA и National Energy Research Scientific Computing Center) ще решава някои от най-важните въпроси на астрофизиката. Неговото име е Perlmutter и се очаква да помогне за изграждането на най-голямата досега 3D карта на видимата вселена и да изследва тъмната енергия, ускоряваща разширяването на космоса.

Perlmutter ще обработва данни от Dark Energy Spectroscopic Instrument, които ще водят изследването. Но освен това ще има и обработка на експозиции на галактики от нощни проучвания, така че да се даде посока към следващата стъпка на Dark Energy инструмента.

От AMD отбелязват, че първоначалната версия на Perlmutter включва 1536 нода, всеки от които има 64 ядрен процесор Epyc 7763 и четири графични процесора NVIDIA A100. Резултатът е система с почти четири екзафлопа на производителност (плюс 35 петабайта съхранение) при работа с AI задачи и значително намалено време за изчисление.

Според NVIDIA, Perlmutter може да обработи данни от DESI, събирани една година, за едва няколко дни, вместо няколко месеца, например.

За суперкомпютърът предстои и ъпгрейд по-късно през годината. Т.нар. втора фаза ще добави към Perlmutter 3072 процесорни нода, всеки от които ще разполага с dual Epyc 7763.

3D картата не е единственият проект. Perlmutter също ще изучава атомни взаимодействия, за да насърчи технологиите за чиста енергия като биогорива и др. Вселенската карта обаче е амбициозна и помага да се илюстрира докъде са стигнали суперкомпютрите в справянето с наистина мащабна работа.

Допълнителна информация за Perlmutter можете да прочетете ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author