25 април, 2024

В анкетата “Заплатите в софтуерния бранш 2021” се допитахме до над 10 000 заети в ИТ сектора по множество въпроси, част от които бяха свързани с нивото на образование и се оказва, че по-голямата част от софтуерните разработчици са със степен или бакалавър, или магистър. Ето и по-конкретна информация.

На въпроса “Какво е вашето образование“, 40.6% от участниците отговарят, че имат висше образование – бакалавър.

Следващият процент пък – 35.9% – отговаря за тези, които са с висше образование, магистър. Комбинирайки двата отговора, то можем да кажем, че ИТ секторът привлича високо образовани хора. Разбира се, посочените отговори не е задължително да отговарят само за работещите в технологичния бранш, завършили ИТ образование във ВУЗ. Включват се и такива, които в даден момент да се преквалифицирали.

Третото място е за завършилите средно образование и е с 20.8%. С 2.1% пък, се класират и тези с едни ниво по-нагоре – докторска степен.

Най-накрая, с 0.6% остава опцията “Друго“, която е свободна за интерпретации и в нея може да попадат ИТ академии, степени, по-висши от докторската, но също така и хора без образование.

Очаквайте още любопитни данни от проучването “Заплатите в софтуерния бранш 2021”.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author