20 април, 2024

Проучването „Заплатите в софтуерния бранш 2021 постигна забележителен успех, а също така и достигна до много интересна информация за софтуерния бранш в България. Анкетата бе попълнена от над 10 000 работещи в ИТ сектора. Един от въпросите ни към тях бе в кои видове компании заплащането е най-добро. Ето и какво ни посочиха участниците, на тази интересна за всички тема.

Най-много проценти събира единодушието за това, че най-високите заплати се предлагат от българските офиси на тех гигантите. Този отговор са посочили 24%.

На второ място следва отговорът „R&D центрове на световни лидери в търговия, производство, услуги“ с 15.5%. Този отговор обаче, е абсолютно еднакъв с „Чужди стартъпи с представителства у нас“ – 15.5%. Следва да кажем, че по-скоро има две втори места и в такъв случай на трето пък се класира „Големите аутсорсинг компании“ с 14.3%.

Нивото на заплащане, спрямо отговорите в анкетата води и до „Комппании, специализирани във финтех и блокчейн“ с 10.1%., следвано от петото място със 7.8% – „Бутикови компании„.

Тук вече процентите доста намаляват и следват „Българските стартъпи“ с 2.9% и „Банки и финансови институции“ с 2.0%.

С 0.7% попълнилите анкетата задават „Отдели на компании с бизнес извън ИТ сектора„, а с 0.4% – „Системни интегратори„.

Последното място е поделено от две възможности, които са класирани с 0.2%: „Компании с държавно участие“ и „Отдели на държавната администрация„, което пък означава, че ако не сте за парите, но сте истински професионалист, който може да решава сериозни проблеми от обществено значение, то знаете къде да кандидатствате.

И все пак има и по-висок процент – с 6.3% участниците избират „Друго„.

Очаквайте още интересни новини и проценти, свързани с интригуващите теми от софтуерната индустрия, събрани от проучването на DevStyleRЗаплатите в софтуерния бранш 2021„.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author