20 април, 2024
С награждаване на най-успешните проекти на младите и иновативни ученици на ТУЕС, приключи 48 часовия маратон ТУЕС Фест. 69 проекта на общо 130 ученици се бориха за отличието най-добър проект в три категории – софтуер, компютърни мрежи и роботика и вградени системи. Събитието бе организирано от ученици на училището и за първи път се проведе в амбициозния формат “48 часа ТУЕС”.

Двудневната програма, която се излъчваше на живо в YouTube, редуваше видео презентации на ученически проекти с интригуващи панелни дискусии от рубриката “ТУЕС – всички гледни точки”. Представена бе цялата ТУЕС общност през очите на всеки един от нея – ученици, преподаватели, завършили училището, представители на ТУ-София и ИТ бранша. Повече от 30 панелисти споделиха своите гледни точки за училището, кое е ценното в него, какво им е дало, с какво се отличава от всички други училища. Дискусиите бяха наситени и с много емоции и могат да бъдат изгледани в YouTube канала ТУЕС към ТУ-София, за да усетите атмосферата на ТУЕС общността.

Докато траеха дискусионните панели, публиката и ИТ специалистите разглеждаха проектите, за да определят най-добрите от тях. В 17:30ч. на 25 април се проведе церемония по награждаване, където бяха раздадени 30 награди!

Наградата за най-добър проект в категория „Роботика и вградени системи“ връчи проф. дн
инж. Иво Илиев, декан на ФЕТТ към Технически Университет – София на Георги Корчаков – 12Г за проекта му Smart Medical Box – умна автоматична кутия за лекарства, която следи за правилния прием на медикаментите от възрастни хора и хора, страдащи от деменция. Проектът спечели също специална награда от ПАРА – Професионалната Асоциация по роботика и автоматизация, VMware и M2M Services.

Наградата за най-добър проект в категория „Компютърни мрежи“ връчи директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова на Венелин Атанасов – 12Г за проекта му за Изграждане на пълнофункционална мрежа за доставчик на Интернет услуги. Целта му е да се изследва в дълбочина използваните технологии. Главната му функционалност е да осигурява бърза и надеждна връзка на клиентите с Интернет. Проектът спечели отличие и от А1 България.

Наградата за най-добър проект в категория „Софтуер“ връчи научният ръководител на ТУЕС проф. д-р инж. Таня Василева на Мадлен Саркисян – 12В за проекта й Face Mask Detection System – система, която следи за спазването на противоепидемичните мерки и по-конкретно носенето на маски, с идея да допринесе към подобряването на живота в пандемична обстановка. Проектът бе отличен със специална награда и от TelebidPro и Isobar Commerce.

Трите най-добри проекта бяха отличени от технологично жури, което два дни преди събитието разгледа в детайли всеки един проект. Със специални награди бяха отличени следните проекти:
● Наградата на публиката в категория „Софтуер“ взеха Александър Велев и Андрей Ежков от 9Г клас с проекта си UniFinder.
● Наградата на публиката в категория „Компютърни мрежи“ взе Мартин Кондов от 12Г с проекта си корпоративна мрежа с VPN.
● Наградата на публиката в категория „Роботика и вградени системи“ взе Стефан Босев от 11A с проекта си радиоуправляема маса.
● Наградата „Многоръкият Шива“ беше връчена на организаторите на събитието, които бяха и участници в него – Виолета Кабаджова – 11А с проекта ѝ Robby Bob, Йоан Джелекарски и Калоян Пашов от 11Г с проекта им Kokoshkite, Славянка Йовчева и Юлиан Рачев от 11Г с проекта им Kazan40 Pansa, Ния Маркова – 11Г с проекта ѝ – Arty, Гергана Узунова – 11Г с проекта ѝ – Doncho и Виктория Димитрова – 11Г с проекта ѝ – Morse Code.
● Наградата „Любимец на медиите“ отиде при Веселин Ангелов от 12Б клас и проекта му ESPEES.
● Наградата „Изгряващи звезди“ беше връчена на Никола Сачков, Калоян Миладинов, Божидар Павлов и Денис Мирчев от 8В за проекта им ECOspace.
● Специалната награда на PARA – Professional Association of Robotics and Automation взеха Георги Корчаков – 12Г с проекта си Smart Medical Box, Виолета Кабаджова – 11А с проекта си Robby Bob и Александър Йорданов – 11Б с проекта си Edwin.
● Специалната награда на CPD Ltd. отиде при Стефан Антонов – 12Г и проекта IoT Sensor Network.
● Специалните награди на Telelink Business Services взеха Васил Колев от 9А клас с проекта SmartElectricityMeter и Бойко Георгиев от 11В клас с проекта Guitar Master.
● Специалната награда на GTT Communications отиде при Мартин Кондов от 12Г клас с проекта му корпоративна мрежа с VPN.
● Специалната награда на M2M Services взеха Георги Корчаков – 12Г с проекта си Smart Medical Box и Стефан Антонов – 12Г, Илиана Генова – 12Б и Венелин Атанасов – 12Г с проекта си AutoHome.
● Проектът SmartAssociate Socket на Лилия Любенова и Ангел Стоянов от 11Б спечели поощрителна награда от M2M Services.
● Специалната награда на Melon взе Венелин Атанасов – 12Г с проекта си за Изграждане на пълнофункционална мрежа за доставчик на Интернет услуги.
● Специалната награда на Ocado Technology взеха Ангел Пенчев – 12В, Богдан Миронов – 12В, Мадлен Саркисян – 12В, Мирослав Мирчев – 12Г и Симеон Георгиев – 12В с проекта Eleggo, както и Виктор Горчилов, Антон Янчев, Валентин Спасов и Самуил Георгиев от 12А с проекта CyclePath.
● Специална награда на А1 България взеха Огнян Барух – 12А с проекта си Home IoT System, Веселин Ангелов – 12Б с проекта си ESPEES и Венелин Атанасов – 12Г с проекта си за изграждане на пълнофункционална мрежа за доставчик на Интернет услуги.
● Специална награда на Isobar Commerce Bulgaria взе Кристиян Стоименов – 11А с проекта си 6502 Emulator и Мадлен Саркисян – 12В с проекта Face Mask Detection System.
● Специалната награда на TelebidPro спечелиха Мартин Врачев и Александър Йорданов от 11Б с проекта си Melodic, Мадлен Саркисян от 12В с проекта си Face Mask Detection System и Благовест Атанасов от 12В с проекта си Chess King.
● Специалната награда на VMware Bulgaria отиде при Георги Корчаков от 12Г и Smart Medical Box.

48-часов маратон, може да бъде изгледан тук. ТУЕС Фест се организира от ученици за ученици, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището, като е единствената по рода си училищна инициатива.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author