23 април, 2024

Изкуственият интелект може да се използва във всестранни насоки от ежедневието. Ето че вече AI технологията ни помага да направим храната си по-вкусна. Sony разработи deep learning система, наречена FlavorGraph, с помощта на която можем да комбинираме различни вкусове, без да рискуваме прекалено много с ястието си. FlavorGraph показва дали дадената вкусова комбинация ще се получи добре.

Изследователите от Sony и Корейския университет са подбудени от това, че готвачите винаги смесват съставките в дадено ядене по интуиция, което в исторически план води и до множество класически рецепти, като например домат и сирене. Много от тези “миксове” са обяснени и от науката в по-късен етап. Става ясно, че съставки, споделящи доминиращи вкусови молекули, често работят добре заедно. В същото време пък други съставки, които се комбинират добре, могат да имат значително различни химически основи.

За да разберат защо се получава така, учените изследват както молекулярната информация на съставките, така и как те са били използвани в миналото, в различните рецепти. По този начин се създава базата данни FlavorGraph, съдържаща вкусови профили като горчив, плодов, сладък, базирани на 1561 ароматични молекули. Същевременно биват изследвани и близо милион рецепти, така че да се види как съставките са се комбинирали. Данните от тези изследвания показват химичните съединения, споделени от различни храни – как те влияят на цялостния вкус и кои храни могат да се съчетаят добре с определени вина или плодове.

Някои от примерните комбинации на храни са очевидни, като например сладолед и бисквити, но други съвсем не, което е начин да се откриват кулинарни шедьоври.

С развитието на науката и получаването на все по-добри представи за храната, трябва да откриваме все по-интригуващи двойки съставки, както и нови заместители на съставките, които са или нездравословни, или неустойчиви,” казват от екипа.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author