20 юли, 2024

Учени от Станфорд достигат до няколко капки от ваксината на Moderna срещу COVID-19, предназначени за боклука. Прилагайки обратно инженерство, те ги реконструират и публикуват мРНК последователността на ваксината в GitHub, така че да могат всички да я видят.

Учените не са много подробни за това как са придобили пробата Moderna. Те споделят пред Vice, че са се добрали до РНК-то, тъй като след имунизация, във флаконите остават съвсем малки порции от дозите, с които след това нищо не се случва и реално биват изхвърляни.

С въвеждането на ваксината тези РНК последователности започнаха да се появяват в много различни проучвателни и диагностични изследвания. Познаването им и възможността да ги различаваме от другите РНК, при анализирането на бъдещи набори от биомедицински данни, е от голяма полза,” споделят през Motherboard Андрю Файър и Маса Шаура.

Те също обясняват, че нищо от това, което са изследвали, не идва от използваеми ваксини. „Този ​​проект не разхищава ваксинния материал и не намалява по никакъв начин броя на дозите, достъпни за обществеността“, казват те. „Нито една от остатъчните утайки, които използвахме, не идва от ваксини, които биха могли да бъдат приложени по друг начин. Представете си тънкият слой мляко, останал от вече използван картон, който просто си стои на кухненския плот. Ако успеем да намерим последователността на този слой, то ще можем да видим цялата картина на генома на кравата, от която е дошло млякото. И всичко това от съвсем малко количество мляко, което е непотребно никому”.

Според учените, техните колеги от Moderna/NIH и BioNTech/Pfizer, са направили огромна услуга на човечеството и публикуването на РНК последователностите ще продължи да е в полза на всички.

Докато на по-късен етап ще може да се филтрират и използват данните от тези последователности, то към момента има голяма икономическа и образователна важност и стойност, да разполагаме с тези последователности колкото се може по-скоро,” качват учените.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author