25 април, 2024

Маркъс Уелдън, CTO и президент на Nokia, разкри в блог публикация на сайта на Bell Labs, че екипът, създал UNIX, е разработил и друга операционна система през 80-те години. Тя не е толкова известна, колкото UNIX, но Уелдън споделя, че нейното влияние е било голямо и е довело до няколко концепции, които в последствие служат за основите на работата на операционните системи, каквито ги познаваме днес. Но ето, че този позабравен софтуер, предстои да се прероди чрез Plan 9 Foundation.

Всеки, който е в ​​областта на технологиите, е запознат с UNIX, операционната система Bell Labs, която революционизира изчислителните системи, като се превърща в доминираща OS за мейнфреймове, работни станции и уеб сървъри. Освен това тя е и образец за Linux и формира основата на интернета и облачната инфраструктура,” споделя Уелдън.

Но това, което мнозина не знаят е, че екипът, създал UNIX, също така разработи друга операционна система през 80-те, която не е толкова известна като UNIX, но има голямо влияние по свой собствен начин,” пише Уелдън.

Въпреки иновациите в Plan 9, операционната система не стартира и не оправдава продължаващите инвестиции на Bell Labs в развитието. Но иновациите на Plan 9 попаднаха в много комерсиални операционни системи: концепцията за предоставяне на услуги за OS чрез файловата система вече е широко разпространена в Linux; Минималистичният дизайн на прозоречната система на е повторен многократно; кодирането на символи UTF-8, използвано универсално днес в браузърите, е изобретено и за първи път и внедрено в Plan 9.

Дистрибутираният дизайн на Plan 9 продължава да съществува и в настоящите проекти на Nokia Bell Labs, като World Wide Streams, където програмите за обработка на потоци се разгръщат безпроблемно в мрежа от изчислителни възли, които са географски разпределени в 5G edge и core clouds.

Oт тази седмица Plan 9 ще има нов дом: киберпространството. Прехвърляме авторските права на Plan 9 софтуера на Plan 9 Foundation – нещо, от което ще последва бъдещо развитие, което ще позволяви продължаването на добрата работа, която Bell Labs и много други ентусиасти от Plan 9 са предприели през последните няколко десетилетия,” завършва Маркъс Уелдън.

Той заявява и силната си вяра в open-source културата и общността, като същевременно загатна – може ли Plan 9 да се превърне в част от нововъзникваща облачна инфраструктура, която да е в основите на задаващата се индустриална революция?

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author