24 април, 2024

Калин Димчев е изпълнителен директор на “Майкрософт България” и ръководител на изпълнителните директори на Microsoft от региона CEE Multi-Country, който включва 24 държави. Необходимостта от дигитални умения в световен план става все по-голяма и това е причината за инициативата на компанията да отвори вратите на 25 милиона души по света към новата дигитална икономика. Повече за кампанията, технологичното бъдеще и търсените умения, разбираме от г-н Димчев.

Г-н Димчев, виждаме ясната посока на света, водеща към все по-голяма дигитализация. Вече почти не съществува работа, която да не изисква някакъв вид дигитални умения. Можем ли да кажем, че сега е правилният момент, в който хората да се преквалифицират, за да подсигурят професионалното си бъдеще?

Бих казал, че винаги е правилен моментът човек да научи нещо повече и да се развива. Технологиите и уменията, с които ние работим ефективно, стават все по-нужни в реалния живот и необходими в почти всички професионални области. Наскоро нашият изпълнителен директор Сатя Надела сподели, че до 2030 г. очаква 800 милиона души да имат нужда от придобиване на нови дигитални умения. Също така, в следващите 5 години ще бъдат създадени близо 149 милиона нови работни места в различни области от дигиталния свят, като основният фокус ще бъдат технологиите като Machine Learning, Cloud Technologies и Information Security.

Като международен лидер, Microsoft стартира кампания за масово обучение по дигитални умения. Таргетът е 25 милиона души по света, а това не е никак малко. Ето че в България вече 12 000 души се възползват от програмата. Можете ли да ни разкажете повече за инициативата?

Програмата се развива отлично и наистина постига голям успех на българския пазар, като до момента има повече от 27 000 души, които са преминали през различни обучения. Всеки може да се включи, използвайки ресурсите, които предлагаме. Инициативата предоставя няколко различни източници, от които могат да се придобият знания и да се следват курсовете. Това са LinkedIn Learning и Microsoft Learn. Те отговарят на различни нужди и предлагат курсове с различен фокус.

В глобалната кампания за масово обучение по дигитални технологии се включват и  брандовете LinkedIn и GitHub. Каква е тяхната роля в рамките на инициативата? 

LinkedIn Learning е онлайн платформа, която включва повече от 16 000 курса, покривайки различни актуални, професионални теми, преподавани от експерти. За тези, които искат да придобият по-задълбочени технически знания, то тяхното място е Microsoft Learn. Това е платформа, която предлага курсове за технологичните продукти на Microsoft, необходими за специфични технически позиции. Тя е създадена и работеща за нашите клиенти и партньори, като в момента е достъпна за всеки, който иска да обогати своите знания. Като следваща стъпка придобитите умения могат да бъдат тествани в реална среда. Затова ние от Microsoft предлагаме платформата GitHub Learning, която е мястото, на което всеки един, преминал курсове, може да отиде и да тества уменията си в една работеща облачна среда.

Кои са най-търсените дигитални умения? В какви професионални области се провеждат обученията?

В Microsoft Learn най-търсените умения, свързани с технологичната част на нашите решения, са Power Apps. Това е платформа, която помага за бързото и лесно изграждане на приложения, които се възприемат и покриват различни бизнес нужди и предизвикателства. Докато в LinkedIn Learning, най-популярните курсове, фокусирани върху технологичните познания, са свързани с нашата облачна платформа Microsoft Azure, както и курсовете по информационна сигурност.

Популярна ли е софтуерната разработка сред участващите в инициативата? 

Тя е популярна, но в днешно време хората и работодателите все повече търсят т.нар. меки умения или soft skills, свързани с начина на работа, на екипна колаборация и работа в дигитална среда. Способностите, които са необходими на един днешен специалист, не са лимитирани само до разработване на софтуер и кодиране. Те са свързани и с редица други умения, които също са достъпни на нашите платформи.

Как си обяснявате високия интерес в България и кои са водещите дигитални умения, които са предпочитани?

България е известна с технологичния си талант не от днес и вече успява да се наложи като важен технологичен хъб в региона. Показателен е броят на разработчиците в страната, които в момента са над 60 000. Меките умения и познанията в различни технологии се допълват. В България те са търсени и съответно създават една по-добра среда за развитие. Това пък поражда апетит в бизнесите да наемат служители и да се развиват все повече и повече в страната.

Могат ли според вас подобни инициативи, като тази на Microsoft, да направят България още по-привлекателна технологична дестинация? 

Нашата визия е, че тези инициативи подобряват общата среда икономическа и работна, и имат положителен устойчив ефект. Те са насочени към всеки, който има желание да се развива и да надгради знанията си, но също така влияят на икономиката дългосрочно, тъй като работещите в дигиталната сфера имат една от най-високите добавени стойности и формират най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Можем ли да каже, че COVID-19 демонстрира най-силно необходимостта от дигитални умения? 

Определено предизвикателствата на COVID-19 помогнаха на много компании, както и на цели сектори, да катализират ускорена дигитална трансформация в своята сфера и своя бизнес. Смятам, че в България се справихме много добре. За броени дни бизнеси организираха дистанционната работа на екипите си, а в сферата на образованието, министерството, учителите в различните населени места, училища и образователни институции, предприеха светкавични мерки, за да организират процеса по дистанционно обучение. При това по един много ефективен начин. За 12 месеца пандемията направи много повече от това, което години наред реформи и планове за осъвременяване не успяха да направят и променят в образователната система. Учебният процес не само се дигитализира, но преподаването се промени и онлайн уроците се превърнаха в ежедневие, а училищата за дни се преместиха в облака. Трябва да споделя, че в отдалеченото обучение, Microsoft Teams се използва от над 40% от учителите и учениците в България, и това решение е препоръчано от МОН като колаборативна платформа за образование.

Ако следваме, че по света има недостиг на дигитално образовани кадри – хора, които да упражняват технологичните професии, то можем ли да кажем, че именно кампании с безплатната форма на обучение (както тази на Microsoft), са водещия път към достигане до по-дигитално и технологично световно общество? 

Нашата мисия в Microsoft е да дадем възможност на всеки човек и всяка организация по света да постигне повече. Това за нас са не само думи, а зад тях стоят действия, реализирани вече десетилетия наред. В общ план и извън конкретния контекст, има много платформи, които предлагат безплатно и достъпно обучение, както и други платформи за споделяне на собствени проекти и получаване на обратна връзка. Бих казал, че в днешния дигитален свят има безброй възможности за желаещите да учат.

Кои са важните качества, които могат да донесат успех в новата дигитална икономика?  

За нас постоянният стремеж на човек да се усъвършенства, развива и да научава нови неща, както и да е любопитен и отворен към нови идеи, са фактори, които помагат за успеха в новата дигитална икономика. Също така са важни и непреходните човешки качества. Мога да дам пример от книгата на нашия изпълнителен директор Сатя Надела. По време на интервю в Microsoft, той е попитан какво ще направи, ако види плачещо бебе на улицата. Отговорът “ще звънна на телефона на спешна помощ не е бил харесан. Интервюиращият е споделил: “Липсва емпатия. Когато видиш плачещо бебе на улицата, първото нещо, което трябва да направиш, е да го прегърнеш!”.

Можем ли да кажем, че към момента облачни технологиите са водещото звено за премахването на бариерите на работа? Ето че в момента е популярно да се говори за “work from everywhere” и се смята, че това е бъдещето. Как ще се развият този тип технологии и до какви още изменения ще доведат? 

Облачните технологии имат много предимства: сигурност, надеждност, гъвкавост, мащабируемост. Също така се адаптират спрямо конкретните бизнес нужди. Но  технологиите като цяло имат потенциала да са изравнител на възможностите и това се вижда постоянно. В днешното ежедневие, в много от онлайн разговорите, липсва усещането от директната комуникация и от директната обмяна на идеи. Вярвам, че в бъдещето нашата комуникация ще бъде смес от двата модела на работа – онлайн, но и присъствие в офиса.

Кои според Вас са технологиите, които се развиват в момента и водят към ново технологично бъдеще? 

Развитието на технологиите и в частност на изкуствения интелект е нещо, което аз следя с голям интерес. Умните градове, автономните автомобили, телемедицината и много други технологии навлизат в живота ни все повече и повече, и в един момент те ще станат част от нашето ежедневие. Все по-често виждаме как се размиват границите между образованието и технологиите, между здравеопазването и технологиите, между финансите и технологиите. Във всички тези пресечни точки възникват нови бизнеси, които все повече ще присъстват в нашия живот.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author