20 април, 2024

Мария Батчева е Country HR Business Partner в SoftServe и ни разказва за политиките и практиките на компанията по време на пандемията COVID-19, плановете за ваксинация на служителите, дистанционната работа, както и плановете за действие оттук нататък.

Каква е ситуацията във Вашата компания с remote режима? До кога смятате да сте в такъв или да редувате служители в офисите?

Първо ще започна от там, че нашата компания излезе в 100% work from home режим на работа през Март 2020-та година. В момента, в който видяхме че ситуацията с разпространението на коронавируса започва да става доста сериозна. За изключително кратко време успяхме да съдействаме на всички служители – повече от 8000 души да преминат изцяло на режим работа от къщи, включая техническите подробности, които
съпътстват този процес. Следим активно ситуацията даже отпреди този момент с нагласата да вземем адекватни мерки като компания и да защитим доколкото можем здравето на нашите колеги. В последствие започнахме да работим по няколко различни сценария отнасящи се до работния процес, които да имплементираме в зависимост от развитието на пандемията. Най-общо казано – стигнахме до така наречения фазов (или поетапен) режим на завръщане евентуално към работа в офиса. Този режим се състои от
няколко фази, започвайки от Фаза 0 – фактическа подготовка за преминаване от 100% работа от вкъщи към какъвто и да е друг режим на работа.
Фаза 1 е тази, в която се намираме и към този момент. Тя предполага допускането на изключително ограничен брой хора които да работят от офиса – до 15%, като това се осъществява на база на различни критерии, които обуславят тази необходимост и при определени условия. Например, допустимата „гъстота“ в работните зони да е до 20% от целия капацитет, както и затворен достъп до зони, които предполагат събиране на хора (зоните за релакс и игри, залите за събития и академията ни). Ограничение на броя хора едновременно в кухните, в зависимост от големината на помещението. Носенето на маска извън зоната на работното място също е едно от
правилата за работа от офиса, както и спазването на социална дистанция при среща с колеги. Също така предупредихме, че ако тези 20% лимит не могат да бъдат спазени за дадена работна зона, то може да се наложи разместване на работните места, за да се постигне необходимото безопасно отстояние. Това са условията на Фаза 1, която ще продължи докато не видим стабилен спад на разпространението на вируса. Такъв, който да повиши нивото на сигурност, че допускайки хората в офисите, те няма да бъдат застрашени.
След това вече Фаза 2 и 3 предполагат поетапно увеличаване на този процент хора, които да имат възможността да работят от офиса. Предимството на този подход, е че ни дава гъвкавост и възможност за реакция в случай на влошаване/подобряване на ситуацията, която следим буквално на ежедневна база.

При т.нар. и очаквано масово ваксиниране, смятате ли да върнете служителите на работните им места? Смятате ли че е безопасно?

Към момента процеса на ваксиниране няма отношение към нашия фазов подход за връщане към работа от офиса под каквато и да е форма. Нашите обективни обстоятелства са тези, че следим обстановката от гледна точка на разпространение на вируса, т.е. брой заразени спрямо брой излекувани хора. Така че ако ваксинирането, чисто логически като резултат, окаже позитивно влияние за намаляване на разпространението на COVID, каквито са прогнозите – би могло да допринесе за преминаване към следваща фаза, но ваксинирането само по себе си няма да ни даде основание за връщане на колегите ни обратно в офисите по-бързо от планирането.

Смятате ли, че една фирмена политика спрямо ваксинирането би била ефективна да върне всички служители и дали производителя на васина има значение за вас?

Ние нямаме фирмена политика за ваксинация, казано така, а по-скоро отговорът ми беше насочен към това как ваксинацията би могла да повлияе на завръщането в офиса. От гледна точка на ваксинирането като процедура – всяка една от държавите, в които SoftServe оперира има собствена политика за провеждане на този процес. Ваксинирането става на доброволни начала, т.е. компанията няма отношение към избора на нашите хора за конкретна ваксина, ако те желаят да се ваксинират. Отново – това за момента е процес, който се регулира на национално ниво. Това, което можем и правим, е да съдействаме на колегите в рамките на тази регулация.

Редно ли е компанията да задължи служителите си да се ваксинират? Вече има такива случаи. Как се процедира, ако някой служител откаже да бъде ваксиниран поради лични убеждения?

Честно казано – въобще не сме стигали до подобен момент на размисъл. Културата на SoftServe поначало изключва принуждаване на хората да правят нещо против тяхната воля под каквато и да е форма – ваксинирането срещу COVID-19 не е изключение. Ваксинирането като процес и ползите от него биха могли единствено да бъдат подкрепени от компанията. Стараем се, според възможностите си, да осигурим достатъчно ресурси за организация, информация или за консултация на нашите хора по този въпрос, но не и да ги принудим да направят нещо против техните лични убеждения. Поставяне на такъв вид ултиматум на колегите ни, за да се върнат в офиса, отсъства от културата и ценностите ни като цяло.

Тревожат ли ви новите щамове? Какво би предстояло в компанията ако се окаже, че ваксината действа в срок от 6 месеца, но не повече?

Имаме отношение по този въпрос единствено ако лимитирания срок на ефективност на ваксината или наличието на нови щамове повлияе на цялостната обстановка на заболеваемост в страната. Имаме специално обособен екип – „Еmergency response team“, който се грижи да следи ситуацията отблизо, така че всяка една информация, която постъпва на национално ниво се взима под внимание. Как точно пандемията ще продължава да дава отражение на начина ни на работа все още не мога да кажа със сигурност. Това, което мога да потвърдя, е че ако в някакъв бъдещ момент забележим влошаване на обстановката имаме възможността да сме гъвкави, за да ограничим присъствието на хората в офиса. Обратно – ако има облекчаване – съответно да увеличим възможността на хората да работят от офиса според тяхната необходимост и желание.

При ниски положителни бройки бихте ли върнали служителите в офисите?

Това е в основата от нашия фазов подход. В момента сме в първа фаза, както споменах, и имаме нужда от някакъв период от време в който да се убедим, че това наистина е намаляване на разпространението на вируса а не просто моментен спад. При продължителна положителна тенденция – да, готови сме да продължим към Фаза 2.

Следвате ли корпоративна политика по тези решения или те се взимат регионално за България?

Имаме централизиран подход. Разбира се следим обстановката навсякъде и имаме възможност да го оптимизираме съобразно локалните специфики. Следим и процеса по ваксиниране, т.е. имаме възможността, както споменах, независимо от нашия централизиран подход, да действаме индивидуално и локално в зависимост от обстоятелствата във всяка една конкретна държава.

Big Tech компаниите разрешават на служителите си да работят от вкъщи до края на 2021 г. Някой компании дори въвеждат такъв режим завинаги, като Microsoft. Facebook също позволяват такава опция, а Зукърбърг смята, че до години половината от служителите на Facebook ще работят дистанционно. Бихте ли коментирали този тренд?

Пандемията със сигурност промени за всички ни начина по който гледахме на работния процес досега. Към момента не можем да обявим как ще изглежда бъдещото работно място в SoftServe, но едно е сигурно – няма да бъде както преди. Ние сме мулти- национална организация и с цел да видим кой ще е най-оптималния начин на работа в съответствие с нашата култура, в различните държави, в които имаме присъствие, имаме сформиран екип, чиято задача е да създаде няколко сценария на бъдещето ни работно място. В момента имаме служители, които са 100% remote, независимо от подхода „работа от къщи“ във връзка с пандемията. Имам предвид хора, които са извън София, извън България, и биха били независимо дали сме в lockdown или не. Така че, SoftServe е гъвкава в това отношение, а за това как ще изглежда бъдещият начин на работа – по всичко личи че ще е някаква хибридна форма между начина по който работехме преди пандемията и тотално работа от къщи. Наблюдаваме и една интересна тенденция – в началото на lockdawn-a хората бяха по-скоро въодушевени от това, че ще работят 100% от вкъщи, независимо че обстоятелството наложило това не е никак приятно, докато към края на 2020-та обратната връзка, която получаваме, е че все повече хора биха искали поне частично да
се върнат в офиса – чисто и просто заради по-добрата интеракция и социализация с колеги и екипи. Нашата нагласа като компания, е че ще се ръководим до голяма степен от това какво е усещането на нашите хора за оптимален процес на работа. Също така продължаваме да измерваме реално всички фактори, които допринасят за по-добрата ефективност на хората, и по-важно – за това как те да се чувстват по-добре, а не просто по-продуктивни. Да са по-удовлетворени и по-щастливи от начина си на работа. Така че, положително ще е някакъв хибриден подход наистина – такъв, който позволява да се съобразяваме с еволюцията на начина, по който работим.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author