19 април, 2024

Ивайло Славов е CEO на BULPROS и един от ТОП Мениджърите в класацията на DevStyleR! Прочетете неговите възгледи за успешна кариета и добрите работни практики.

Какво е усещането да сте сред водещите в класацията?

Честно казано за мен е изненада да съм в тази класация, защото мисля, че в нея по-скоро е редно да присъстват хората, които разработват софтуера и развиват информационните системи. Но усещането определено е приятно.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

За мен едно от основните качества, които човек трябва да притежава, е да докарва нещата докрай, защото в нашата професия има много възможности да бъдеш креативен. Но накрая на деня от креативността трябва да излезе продукт или решение, което да работи. Трябва да имаш постоянство, желание и амбиция да докарваш нещата докрай. Това е нещото, което различава по-добрите от не толкова добрите. Виждал съм много хора в професията, аз съм в сектора повече от 25 години и има истинска разлика.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Нямам златни правила, но имам нормални такива. Истинското правило е, че трябва да разбереш какво точно искаш да правиш и какви са ти целите. Изобщо не е лесно да се дефинира. Разбира се, след това трябва да направиш вярната архитектура, вярното решение и да изпълниш това, което си планирал. Правилата са, че трябва да се спазват стъпките, да има ред, организация, структурирано мислене. Трябва да си страшно иновативен и добър, за да можеш да решиш нещо по друг начин.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Работим по тях и ги решаваме. Действаме здраво и честно казано най-лесният начин да се справиш с предизвикателствата е да имаш удоволствие от това, което правиш и като постигнеш нещо след това да се насладиш на успеха. След това новото предизвикателство ти се струва по-лесно.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

ИТ-то вече не е това, което беше преди 25 години. В момента има изключително всестранни професии и реално погледнато всеки по някакъв начин е обвързан с информационни технологии. От тази гледна точка, мога
да посъветвам хората да държат очите си отворени и да успеят да се учат. От друга страна – да следят всички трендове и да гледат кои неща са важни за самите тях.

Какво си пожелавате в професионален план за тази година?

Всяка година си пожелавам да имам „learning curve“ и да науча нещо ново. Това води до страшно много успехи. Всяка година като измислиш или научиш нещо ново, което можеш да приложиш, това ти носи най-голямото удовлетворение.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author