25 април, 2024

Диян Димов е Delivery Director в SoftServe и един от ТОП 20-те Мениджъра за 2020 г. от класацията на DevStyleR. Ето и какви са неговите съвети и практики от работните процеси.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Мога да кажа, че не съм го очаквал, но същевременно съм горд и поласкан и съм благодарен за предоставената възможност да участвам в проучването и цялостната инициатива, която провеждате.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

От мениджмънт гледна точка, със сигурност има няколко качества, които всеки един трябва да притежава. Тях търся и в моите кандидати и в хората, влизащи в моите екипи. Това са правилните комуникационни качества и меки умения. Да имат възможността да комуникират правилно и лесно, без проблеми. Не гоня т.нар. hard skill, защото това се учи с времето. Желанието за учене също е важно, защото с това се сблъскваме всеки ден и се очаква от всеки един от нас да продължава да еволюира в кариерата, работата и проектите.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Спокойствие – това е моето златно правило. Разбира се, никой не иска да работи под стрес и в натоварена среда. Това, което винаги се стремя да постигна и да придам през моята работа и през моите хора, на първо място, е спокойствие и отдаденост. Няма нужда да се всява излишна паника и хората трябва да знаят, че има кой да им помогне.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

На първо място, мога да кажа, че е много важно да има дългосрочен план, който да се следва. Така, ако има предизвикателства, е важно човек да се спре, дори и за секунда, и да обмисли какво има да се прави – какво точно е предизвикателството? Трябва да се изгради последователност от стъпки, които трябва да се постигнат. Така се започва решаването на един проблем, а това помага за решаването на втори и трети и т.н. По този начин се изчистват нещата. Ако има спокойствие, то ще се знае, че има план, който се следва и всичко е под контрол. Нищо не е оставено да е в хаоса и извън предначертаните предвидени неща.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Мога да кажа, че е много важно да разберат в каква среда влизат. ИТ секторът не е такъв заради позициите и заплатите – хората трябва да разберат, че се изисква отдаденост и това е процес, който във времето ще трябва да се учи и усъвършенства. Влизайки в ИТ сектора, нещата тепърва започват, така че хората трябва да са отдадени.

Какво си пожелавате в професионален план за тази година?

Всички да сме живи и здрави. По-малко предизвикателства и проблемни ситуации. Повече спокойствие за всички нас.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author