26 април, 2024

Пламена Димитрова е HR Specialist в българската софтуерна компания INDEAVR, специалисираща в областта на Digital, Data, Cloud и Advanced Software Engineering. С нея разговаряме по темата, обвързана с масовото ваксиниране и плановете на компаниите от българската ИТ индустрия.

Каква е ситуацията във и още ли работите дистанционно?

В момента екипът ни работи отдалечено, като работа от офиса се приема за изключение. Самият офис оперира в режим nomad working space и в готовност да обслужи заявка на колега или екип за работа в един или повече дни.

При масово ваксиниране, смятате ли да върнете служителите на работните им места и смятате ли това за достатъчно безопасно?

Приемаме, че ще е много по-безопасно. Служителите ни са в група, която ще бъде ваксинирана от последните – млади хора, които имат възможност да работят отдалечено и сами. Според нас е далеч в годината времето, в което ще бъдем ваксинирани.

Има ли фирмена политика спрямо ваксинирането на всички служители? 

Мениджмънтът препоръчва ваксиниране не само срещу Covid-19, но и срещу сезонния грип. Все пак не предвиждаме това да бъде изискване за връщане в офиса.

А смятате ли че производителят на ваксина е от значение? 

Не, не определяме производителя за съществен при планиране на ваксинирането, стига това да е одобрена за България ваксина и да е препоръчана от лекар за конкретната група хора.

Редно ли е компанията да задължи служителите си да се ваксинират? Вече има такива случаи.

Вярваме, че политиките на компанията, са в пряка зависимост от дейността й, от екипа й и от корпоративните й ценности. В нашата компания не предвиждаме да задължаваме хората да се ваксинират. Ще препоръчаме и при необходимост – ще съдействаме за масово ваксиниране, като решението ще оставим да бъде взето от всеки лично.

Какво би предстояло в компанията и служителите, ако се окаже, че ваксината действа в срок от 6 месеца, но не повече?

В случай, че компанията има възможност, достъп, право и желание от страна на хората – ще осигурява ваксиниране на съответния период, за да поддържа защитена работна среда.

Тревожите ли се от новите щамове?

Да, липсата на предвидимост и високият риск от бързо разпространение са тревожни. Наблюдаваме развитието на ситуацията и взимаме решения, които на първо място са с цел опазване здравето на колегите.

При ниски бройки на заразяване бихте ли върнали служителите в офисите?

Не определяме само броя на случаи като важен тригер за решението да поискаме служителите да работят само или предимно от офиса. За нас е важно да осигурим защитена среда, но тя да се приема за такава от служителите, решили да работят от офиса. Това, върху което имаме контрол, като работното пространство в офиса, е в пряка зависимост от околната среда – средства за пътуване, публично достъпни пространства и прочее.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author