26 април, 2024

Петар Шварц е Head of Sales & Marketing в Melon, а историята му в компанията стартира преди цели 18 години! Той има значителен опит в управлените и мениджмънта, и с него разговаряме по темата, която в момента обект на обсъждане в множество обществени среди и бизнес организации – ваксинацията срещу COVID-19.

Все още ли се случва дистанционно работата във вашата компания и докога? 

В момента в Melontech сме затворили офиса. През септември направихме опит за хибриден режим с ограничен достъп, но не се отрази добре, защото октомври удари поредната вълна. Реално това което се случи е, че един човек, който беше контактен беше в офиса, вследствие на което 50 човека трябваше да се тестват. Това ни накара този път да сме по-внимателни. След това имахме няколко случая, които не бяха свързани с първия и общо взето се върнахме към първоначалното положение от началото на пандемията (март-април 2020). Това е консервативният подход и към него се придържаме и сега. Има единични случаи на колеги, които трябва да минат през офиса по една или друга причина и тях разбира се пускаме. Очаквам, че така ще бъде и занапред, докато не се успокои обстановката значително.

Смятате ли, че при масово ваксиниране ще е безопасно след това да върнете служителите си по работните им места?

Не сме сядали все още да обсъдиждаме какви ще са условията при които ще започваме да отваряме наново и напълно офиса. Със сигурност подкрепяме ваксинирането, но също така със сигурност няма да насилваме и да поставяме такова условие пред хората, че те трябва да се ваксинират – това си е личен избор, но ще помогнем на хората с каквото трябва, за да направят правилен избор. Служителите ни са достатъчно вярващи в науката, за да разберат, че това е единствения изход от положението, в което се намираме. Има постоянно слухове, че разни компании са се записвали вече за ваксинации и такива подобни неща. Така че, не знаем кои са тези невидими пътища по които някои компании са се записали и ние не сме намерили официален и легален начин това да се направи. Ако не намерим такъв няма да правим нищо подобно и ще сме търпеливи. Смятаме, че хората които трябва да бъдат първи ваксинирани са лекари, учители, полицаи и други, които имат нужда от това вещество, за да си вършат работата, докато при нас не е точно такъв случая. Не искаме да ги предреждаме, така че за момента ще чакаме своя ред и ще видим какво ще се случи. Колко доверие имаме, че държавата се справя с това планиране е друг въпрос, но реалността е такава каквато е и ще се надяваме на най-доброто. Имаме добри практики по света. На хартия ваксините са подсигурени за всички. Разбрах, че 18 млн. ваксини се очаква да пристигнат в България и се надяваме в рамките на година да се нормализира положението.

Имате ли някакъв определен фирмен план за масова ваксинация на цялата компания?

Служителите ще могат да се запишат през компанията със сигурност, защото това ще спести малко логистика и на тях. Напълно разбираме, че ваксините не са на 100% ефективни, но ще помогнем с каквото можем. Ако се отвори тази възможност, макар че наистина смятам че нашият сегмент от общия слой е може би някъде към последните места. Ние можем да работим от вкъщи, като възраст не сме рискова група и ще бъдем търпеливи. Има и много хора, които не искат да се ваксинират, което значи че по-бързо ще дойде реда на тези които искат. А те смятам са повече – ако не и всички от нашата компания. Но със сигурност няма да задължаваме хората да се ваксинират масово.

Има няколко ваксини, постоянно се говори за AstraZeneca, Pfizer, Moderna и др. Има ли значение според Вас, производителят? 

Нямам предпочитание, но ако трябва да избирам за всички хора, които са във фирмата, бих избрал AstraZeneca. Бих се вслушал и в препоръките на Европейската комисия, на Щатската комисия и на Световната здравна организация. Разбира се, всяка ваксина идва със собствени условности и е много трудно човек в днешно време да има 100% сигурност от повечето източници, но ако като фирма трябва да направим някакво решение най-вероятно бихме разчитали на тези източници. Смятам, че дезинформацията ще ни струва много повече на много други теми, отколкото пандемията, която вече ни струва много скъпо. Това е огромен проблем в момента в обществото и отговорността е основно на фирми, които седят зад социалните медии и общо взето се гледат повече парите отколкото някаква социално-отговорна позиция – колкото и уж да се стараят за пред камерите.

Как би се процедирало ако да кажем 90% от компанията се ваксинира и има няколко души, които не искат? Ще се завърнете ли пак в офисите?

Няма да им забраним да идват в офиса, но пак казвам – не сме сядали точно да мислим какво ще стане, защото не виждам този момент дори и на хоризонта да идва. До тогава може да се променят много неща, но на прима виста мнението ми е, че няма на никой да забраняваме да идва в офиса, но няма и никой да задължаваме. Ваксините не са на 100% ефективни, което означава че даже всички да са ваксинирани пак има риск от заразяване, но това е риск, с който ние ще трябва да живеем във всички аспекти на живота. Важно ни е колегите да бъдат заедно на едно място, но не мисля че сме от тези, които ще можем да минем на 100% обратно в офисите. Иска ми се и все пак ще препоръчваме на хората да се виждат с екипите си, с клиенти, доставчици, партньори, така че ще трябва да се научим всички да живеем с този риск в ежедневието.

Какво става ако тази ваксина наистина има срок само 6 месеца? 

Не мисля, че някой знае. Ние гледаме да сме прагматични и проблемите, за които нямаме решение просто ги приемаме. Проблеми пък, които имат решение, ги решаваме. Много е трудно да се прецени. Аз имам късмета, че сестра ми е на първа линия в Сърбия и работи в областта на инфектологията и споделя доста информация от научни източници още от началото на епидемията. Ще разчитаме на такъв тип feedback, за да преценим какво е най-добро за хората. Ще дадем цялата информация с която разполагаме, защото мисля че това е част от нашите задължения като работодатели. Ще разглеждаме и политики, които няма да са задължаващи, но със сигурност на първо място винаги ще е здравето.

Вие като бизнесмен и човек с вътрешен поглед на нещата, чисто обективно според Вас ще се подобри ли обстановката или ще стане по-зле от сегашното състояние?

От гледна точка на риска от конкретния вирус мисля, че нещата ще станат по-добре. Чисто исторически това не е първата пандемия, пред която се изправя обществото и смятам, че ще се справим. Има други неща, за които не съм толкова голям оптимист, като спряването с дезинформацията. Не съм оптимист от гледна точка на това, дали човечеството ще си вземе поуките и ще си промени начина на мислене и действията, че да може да предотврати неща, които знаем от сега, че ще се случат. Ние всички трябва първо да пипнем котлона преди да се научим, че това може би наистина не е добра идея.

Снимка: Румина Матева

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author