23 април, 2024

Екатерина Маринова е Стратег данни и иновации в Райфайзенбанк България. Също така, тя преподава в Американския университет в България и предстои да е сред журито в тазгодишното издание на HackAUBG – хакатонът, който обединява добрите технологични идеи с правилните предприемачески стъпки.

Екатерина, разкажи ни за своето приключение и връзка с AUBG.

Имам дълга история с AUBG. Още през 2011 г. започнах там като първокурсник, нетърпелива да науча повече за политиката и икономиката. Но всъщност AUBG ми даде гъвкавостта и възможността да развивам талант и всъщност да бъда това, което съм в момента. Затова преместих специалността си и продължих с Информационни системи и бизнес администрация. След като завърших магистър в Ротердам, се върнах в България и започнах работа в ИТ сектора. Започнах да се развивам в областта на изкуствения интелект и науката за данни, и в един момент, докато бях непрекъснато във връзка с университета, имаше възможност за по-задълбочено изследване на изкуствения интелект. Реших да се възползвам и започнах да преподавам там. Вече 2 или 3 години съм адюнкт професор. Преподавам курсове на студенти по Big Data и Machine Learning, така че накрая те да знаят какво е това и да могат да изпълняват и правят модули сами. В същото време работя в Райфайзенбанк и се занимавам със Стратегия за данни и иновации, и в момента работим и разглеждаме дигиталната трансформация на банката.

Какво е усещаното да преподаваш там, където някога си учила? 

Страхотно е, защото познавам много добре мисленето на студентите. Наясно съм с това, какво е стоностно за тях, тъй като не е минало много време откакто аз самата бях в техните обувки. Старая се да им предавам практика и примери от реалния живот – да им покажа, че това, което правят сега в лекциите, след това ще има стойност. Когато аз бях студент имаше това разбиране, че се занимаваме с толкова много теория, която не е приложима в истинския свят. Забелязвам, че сегашните студенти са със същото усещане. Тук аз се старая да им покажа, че теорията и това, което учат в момента е от изключително значение за тях и бъдещето им, и че това, което получават от AUBG трябва да бъде оценено. AUBG е различен университет от много други – всичко, което се случва там има стойност.

Мислиш ли, че това е сериозен проблем за много университети – концентрирането върху теорията и недостатъчното практическо демонстриране, където всъщност е забавната част? 

Това е така, но трябва да си подготвен за забавната част. Теорията ти дава много ценни познания. Когато си поставен в практическата ситуация, тогава ще имаш познанията да се справиш с нещата и да се поучиш от тях. Има и нещо друго – можеш да научиш 5 или 10 неща на практика, но индустрията се променя, технологиите се променят, както и самата работа – работните позиции. Ситуацията сега не е същата, както от преди 5 години. Ако нямаш правилното мислене, ако нямаш необходимата логика и основите, идващи от теорията, няма как да бъде конкурентен. Трябва да си наясно как да се променяш. Виждаме големите примери – Microsoft, Oracle, Amazon, IBM – те разработват технологии, които да автоматизират множество задачи, които ние сме учили как да ги изпълняваме практически. Следователно, ако имаш необходимата теоретична подготовка и познание, ти ще можеш да се адаптираш бързо.

Цялото интервю с Екатерина Маринова можете да прочетете в оригинален английски на DevStyleR.IO

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author