25 април, 2024

Пламен Тошев е Managing Director в Acronis и с дългогодишен опит в ИТ индустрията. Той ни разказва за своите практики от професионалния си опит и дава съвети на тези, които тепърва стартират в ИТ сектора.

Какво е усещането да сте сред водещите в класацията за ТОП Мениджър?

Определено е много приятно. Благодаря за оценката на всички, които са гласували за мен и останалите колеги и смятам, че хората, които заслужават да са в подобна класация са доста.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Най-вече упоритост, защото нещата се променят и предизвикателствата са много. Освен това желание за развитие и учене.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Нямам златно правило за всичко, но в случаи на стрес и голямо натоварване при критични ситуации по-скоро винаги се опитвам да гледам отстрани на нещата, поставяйки се на мястото на друг човек. Как би изглеждала подобна критична ситуация отстрани и доколко наистина е критична? Използвам и методология за оценка на такива ситуации. Ако 1 е относително спокойно и няма нужда от напрежение, а 10 е нещо катастрофално – световно събитие, то в повечето случаи се оказва, че сами си поставяме по-висока важност на някои задачи, които съвсем спокойно можем да приемем и да разрешим.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Те са нещо, което всеки среща всеки ден. Независимо дали е в работата или в личния живот. Има неща, които много хора наричат проблеми и трудности. Самото използване на думата предизвикателство и разбирането на значението и е начинът за решението. Когато човек приеме нещо за предизвикателство, той се мотивира много лесно и го преодолява. Докато, когато приеме нещо за проблем, винаги може да намери начин това нещо да остане като проблем и да не се получат нещата. В България често сме по-негативно настроени и можем да намерим 1000 начини и причини нещо да не се случи, или да кажем, че не може да стане. А трябва да намираме начина, по който даденото нещо може да стане.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

В момента пазарът е доста интересен и динамичен и предоставя доста възможности. Но най-важното за мен лично е всеки да помисли къде иска да бъде след 10 години. Не като позиция или конкретна компания, а като хора. Кое е важно? Дали да имат семейство, дали да бъдат милионери, дали да станат космонавти или Илон Мъск и т.н. Поставяйки си тагава далечна цел, то всяка една стъпка от тяхната кариера трябва да е насочена в тази посока. Мечтите се постигат точно така – когато си поставиш крайна цел и вървиш стъпка пo стъпка, вместо всеки ден да сменяш идеята. Днес да работиш на едно място, а утре на друго, защото звучи по-готино. На всеки трябва да му е ясно накъде отива – така се постигат мечти.

Какво си пожелавате в професионален план за 2021 г.?

Бих пожелал на себе си и на всички да бъдат здрави. В сегашната ситуация това е най-важното за всеки и неговите близки. За последната година разбрахме, че всичко останало не е толкова важно. С останалите неща ще намерим начин да се справим, стига да сме здрави!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author