19 април, 2024

Христо Георгиев работи по различни технологични проекти в Швейцария. Той е учил в AUBG между 2012 и 2016 г., когато е част и от основаването на The Hub. През това време стартира и компанията Centroida.ai – стартъп, който три години по-късно е продаден на ScaleFocus. В тазгодишното издание на HackAUBG Христо ще бъде и сред журито на хакатона.

Ти си основател на The Hub – клуб, който е от голямо значение за студентите в AUBG. Можеш ли да ни разкажеш повече за историята му? 

Основахме го през 2015 г., като оригиналното му име бе AUBG Spaces. Идеята е, че по това време в AUBG Computer Science и Information Systems, и всички останали технически дисциплини бяха по-интересни от теоретична гледна точка. Докато ние искахме да дадем възможност на студентите да бъдат по-близо до индустрията и да бъдат изложени на компаниите, така да се каже, за да започнат кариера на по-ранен етап. Всъщност по това време имаше вече клуб за дисциплината Компютърни науки. Наричаше се „Computer Science Student Union (CSSU)“ и се опитахме да се присъединим към него, но не се получи. Затова решихме да направим собствен клуб и да популяризираме идеите, които смятаме за полезни. В ретроспекция се оказва, че от точно това се е нуждаел студентският колектив. Много ми харесва, че хората след нас продължиха духа по начина, по който си представяхме клуба. Президентът и ръководството му успяха да го разрастнат. Но да, всичко започна, защото искахме да направим компютърните науки по-вълнуващи и практически. Ние също искахме да имаме повече усещане за общност и предполагам, че сме успели да го направим.

Все още ли си част от The Hub?

В момента подкрепям финансово клуба и имам контакти с някои от членовете му.

Смяташ ли, че студентските организации като The Hub са важни? Според мен са, защото помагат за формирането на умения, които могат да бъдат полезни в по-късен момент, като например – комуникация, организация, работа в екип?

Идеята за създаване на студентски организации е най-популярна в американските университети. Но в случая с AUBG мога да кажа, че клубът е много професионално ориентиран. Това означава, че идеята не е да бъде нещо като забавление за членовете, а те да бъдат фокусирани върху началото на кариерата си. Когато започнете в университета, имате определено възприятие за това как стоят нещата в индустрията и света. Така че като част от такъв клуб, можете наистина да отворите очите си и да разширите възгледа си за това как работят нещата, как работи индустрията, как работи компютърната наука и от какви умения имате нужда. Също така е много важно да можете да изграждате отношения и да се срещате с хора, защото това наистина помага по-късно в живота. Все още се опитвам да подкрепям хората в клуба, заради усещането за общността. Този тип студентски форми са наистина полезни.

Можеш ли да ни споделиш повече за HackAUBG? Има ли някакви разлики сега в сравнение с времето, когато събитието е било Hack Blagoevgrad?

Тогава имахме Startup Blagoevgrad и правенето на предприемачество и компютърни науки като академична дисциплина бяха две различни неща. Ние искахме, освен да стимулираме кариерата на студентите, да комбинираме тези две заедно. Тогава имаше научни събития и предприемачески такива, но без пресичане помежду си. Но сега мисля, че The HUB успя да направи точно това с HackAUBG – да комбинира компютърните науки с предприемачеството с всички умения и инициативи помежду им. Това събитие обединява бизнес сферата и технологичната част, и за в бъдеще ще бъде добре академичните среди и този вид приложен подход да са все по-близки и хората да започнат да основават компании, базирани на академични изследвания или по-задълбочена технология. Това е наистина вълнуващо.

И всичко това се случва в Благоевград. Какво мислиш за града, защото много хора казват, че той може да бъде следващият ИТ център на България? Той е близо до Македония, близо до Гърция, близо до столицата София и е заобиколен от възможности.

В сравнение с по-големите градове, едно от хубавите неща в Благоевград е, че ако искате да правите нещо с технология, то това е наистина страхотно, защото градът е малък, а околностите са красиви. Така че наистина можете да се отпуснете и да се съсредоточите върху вашите проекти или пък ученете. Това е наистина място с голям потенциал. Но не само защото там се намират университетите като AUBG и ЮЗУ, а и заради обкръжението, което прави Благоевград наистина приятен и тих. Разбира се, има по-силни гледни точки за това да си в София, но хората, които започват инициативи в по-малките места, не са в неравностойно положение по никакъв начин.

Цялото интервю с Христо Георгиев можете да прочетете в оригинален английски на DevStyleR.IO

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author