20 юли, 2024

Ръст на пазара на комуникационни мрежи и мрежи за данни през 2021 г. очакват от R&M, световен разработчик и доставчик на кабелни системи за висококачествени мрежови инфраструктури, базиран във Ветцикон, Швейцария. Във всички сектори нарастват изискванията за предаване на по-голям обем данни и използване на оптична технология с увеличена плътност.

„Заради пандемията нуждата от повсеместна свързаност става все по-очевидна. В частност това включва бърз достъп до интернет за домакинствата“, коментира Андреас Рюселер, главен маркетинг директор на R&M. „Когато милиони хора остават вкъщи и трябва да работят отдалечено, натискът върху търсенето за свързаност се увеличава. Това от своя страна наложи телекомуникационният сектор да инвестира повече от всякога в развитието на оптичната мрежа до дома (FTTH)“.

Според Андреас Рюселер инвестиционната вълна ще продължи и през 2021 г.

„Въпреки че достъпът до интернет сега е основна необходимост – и трябва да се разглежда като комунална услуга, точно както електричеството и водата – това все още не е достатъчно“, смята Рюселер. 

Той вярва, че в дългосрочен план само оптичните кабели ще могат да осигурят необходимите ресурси и скорост.

Сред новите двигатели за масовото навлизане на оптичните мрежи Андреас Рюселер посочва 5G технологията, която тепърва предстои да се разгръща в цял свят. Безброй 5G антени трябва да бъдат свързани с оптичните мрежи, разпределители и центрове за данни, а предвижданата ефективност на преноса на информация може да бъде реализирана само чрез изграждане на оптична свързаност до антената (FTTA). На много места обаче все още не съществуват необходимите оптични линии. Това налага все по-тясно сътрудничество между играчите на пазара, за да може да се развиват и използват 5G и FTTx инфраструктурите по-рентабилно, смятат от R&M.

„Подобно на 5G, навлизането на нови технологии в интелигентните сгради е все още в зародиш“, коментира Андреас Рюселер. 

Предстои обаче през 2021 г. тази тенденция също да се развие.

WiFi 6, следващото поколение WLAN, интернет на нещата (IoT) и сградната автоматизация са технологиите, които ще продължат да навлизат все по-масово, благодарение на интернет протокола (All over IP). Те изискват високоефективно окабеляване до най-отдалечените точки в сградите. Поради тази причина експертите очакват повишено търсене на кабелни системи Cat. 6A и Cat. 8.1. през 2021 г. Прогнозите са също за ръст на интелигентните решения, базирани на SPE (Single Pair Ethernet) технологията, която от R&M виждат като ключова за съвременните офис сгради. Наред с данните и сигналите, мрежите в сградите ще трябва да пренасят повече електрическа енергия в бъдеще, за да захранват директно безбройните малки IoT устройства. Затова PoE (Power over Ethernet) има многообещаващо бъдеще.

„Заедно с това се появяват и нови приложения на LAN окабеляването“, допълва Андреас Рюселер.

Експертът поставя акцент и върху пазарните тенденции за развитието на центровете за данни.

„Хипермащабни центрове за данни се появяват навсякъде по света, разрастват се с бързи темпове и се радват на безпрецедентни инвестиции“, споделя той. 

Преминаването към оптични мрежи, предоставящи скорост на пренос 400 Gigabit/s, ще се разгърне в световен мащаб през 2021 г. В същото време високата плътност на оптичната свързаност изисква нови видове инструменти за администриране и наблюдение. Затова от R&M очакват, че центровете за данни ще се нуждаят от интелигентни софтуерни решения, позволяващи ефективно управление на мрежите.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,