24 април, 2024

Из интернет циркулира изтекло видео, което демонстрира концепцията на Samsung за очила с добавена реалност, които да служат за различни функции – от гледане на филми, чатене, управление на дрон и т.н. Очилата дори имат и мод, чрез който могат да предпазват очите и да служат като слънчеви очила.

Samsung Glasses Lite изглеждат обещаващо дори в естетически план и може да се види как технологията е напредлага, сравнявайки ги с предходни опити за умни очила. Чрез своя AR, Glasses Lite може да постави десктопа директно пред очите ви, като съответно няма да имате нужда от монитор, например. Освен това видеото загатва и възможността за провеждане на холографски разговори, където участниците да просъстват в едно и също помещение. Тук трябва да припомним и че съвсем на скоро Марк Зукърбърг сподели, че AR и VR технологиите ще доведат до телепортиране и сериозна промяна в начина на комуникиране, защото хората ще могат да са на едно и също място, дори раздалечени.

Напълно възможно е видеото с Glasses Lite да представя една дръзка идея на Samsung повече, отколкото нещо, което е вече готово. Все пак AR е ниша, в която големите компании виждат потенциал и се счита за една от следващите технологични граници, които ще бъдат преминати и ще променят живота на мнозина – компании като Apple и Microsoft влагат огромни ресурси именно в тази посока.

Тук можем да дадем пример и с Hololens на Microsoft, които определено изглеждат апетитно в очите на мнозина, но пък от естетическа гледна точка има още върху какво да се работи.  В тази насока, показаното от Samsung изглежда значително по-добре. Но както написахме и по-горе – всичко може да е просто представяне на концепция. Сигурното обаче е, че след това дръзко видео е ясно, че Samsung няма никакви намерения да изостава от своите конкуренти и определено има необходимите ресурси и know-how да се движи на ръба на вълната.

Видеото можете да изгледате ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author