27 април, 2024

Чудили ли сте се дали да инвестирате в акции и заслужава ли си? Кога е правилният момент? Истината е, че технологичната индустрия се развива постоянно, което влияе изключително много и на стойността на акциите. Разбира се, трудно е да се прогнозира какво може да се случи в следващите 5 години, но пък е изключително лесно да погледнем какво се е случило в последните 5, като на база на това изкараме и някои поуки относно това има ли смисъл да инвестираме парите си? Ето какво се случва с някои от водещите технологични компании, за които ежедневно чуваме.

Да започнем в една от най-популярните компании – Apple. Връщайки се назад към старта на 2016 г., можем да забележим, че една акция е имала стойност от малко над 20 долара. Към момента цената е малко над 130 долара, което отбелязва ръст от около 470%. Само за последната година пък стойността се е покачила с цели 70%.

Преминаваме и към една от най-скъпите акции въобще – Amazon със сегашна стойност от 3 250 долара. Всъщност, пишейки това, акцията се “срина” на 3 249 долара, но не това е важното. За последните 5 години стойността се е покачила с 570% или малко повече от 2 700 долара.

С Microsoft ситуацията не е по-различна и скокът в отново е трицифрено число – 364% увеличение на стойността, като в момента една акция на компанията е с цена от 234 долара.

При Facebook ръстът е малко по-скромен, като от 100 долара преди 5 години, в момента цената е 260 долара, което означава, е скокът е 155%. Това не е много за по-дребните инвеститори, търсещи печалба, но пък за големите играчи поставили сериозни суми във Facebook, нещата стоят по различен начин.

Интересно впечатление прави Zoom платформата, която за срокът от 5 години има покачване с 498%, но интересното се случва в последната година на пандемия, през която от тези 498% скокът е с 333%.

Отиваме и към може би най-интересния пример. Tesla – компанията на визионера Илон Мъск е имала стойност на акция от 30 долара в началото на 2016 г. В момента цената е 818 долара, а това са цели 2 600% скок. Изключително показателно за успеха на компанията през тези години, а съдейки и по големият потенциал и идеи, то може би трябва да очакваме и още по-голямо покачване. За вярващите в лимитите нека кажем, че в началото Tesla е била със стойност от 3 долара на акция и за цялото и съществуване, покачването е от 21 180%.

Нека се върнем на изначалното – трудно е да се определи какво точно ще стане в идните години, но съдейки по резултатите, то технологичният сектор изглежда изключително добре. Примерът за неговия прогрес могат да бъдат именно финансовите данни. Разбира се, има и голямо значение изборът на компания, но нека имаме предвид и друго. За последните 5 години акциите на BlackBerry са се вдигнали с 30%, а за последната година с 134%. Някой познава ли човек, използващ BlackBerry?

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author