20 април, 2024

Норвежкият орган за защита на данните планира да глоби приложението за запознанства Grindr със 100 милиона норвежки крони заради незаконното разкриване на потребителски данни на рекламни фирми. Тази сума се равнява на 11,7 милиона долара.

Grindr е потенциално най-голямата платформа за срещи и запознанства за хомосексуални, бисексуални, транссексуални и куиър хора. Твърденията за нарушаване на поверителността датират от 2018 г. и въпреки, че настоящите практики от политиката на поверителност на Grindr вече не изглеждат по същия начин, то норвежкият орган за защита на данните има желанието да затвори този случай с налагането на глоба и нейното изплащане.

Предварителното ни заключение е, че нарушенията са много тежки“, заяви норвежката агенция в изявление, в което обяви, че според нея това е рекордна глоба, съответстваща на около 10% от прогнозните глобални годишни приходи на Grindr.

Grindr има време до 15 февруари да отговори на исковете, след което Органът за защита на данните ще вземе окончателното си решение по случая.

Ние непрекъснато подобряваме нашите практики за поверителност, като обмисляме променящите се закони и разпоредби за поверителност и очакваме с нетърпение да влезем в продуктивен диалог с норвежкия орган за защита на данните“, споделя говорител на компанията в имейл до Ройтерс.

Reuters съобщава, че Норвежкият потребителски съвет (NCC), наблюдател, казва в доклад от януари 2020 г., че Grindr споделя подробни потребителски данни с трети страни, участващи в рекламирането и профилирането, като IP адрес на потребителя, рекламен идентификатор, GPS местоположение, възраст и пол.

Според NCC в някои случаи широкото споделяне на лични данни може да стане въпрос на физическа безопасност, ако потребителите са разположени и са насочени в страни, където хомосексуалността е незаконна. В случаите с платформи като Grindr, Tinder, или други приложения за запознанства, потребителските данни са силно чувствителни и могат директно да повлияят на личния живот на човек. В този случай нарушаването на поверителността на потребителите, както и на тяхното доверие, може да причини сериозни щети.

В изявление NCC приветства решението да глоби Grindr като историческа победа за неприкосновеността на личния живот.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author