7 октомври, 2022

Има много препоръчани книги за програмисти, но следният списък съдържа най-добрите. Разгледайте и ни споделете, ако има други книги, които да препоръчате.

Introduction to Computing: Explorations in Language, Logic, and Machines е книга за програмиране, която ще ви запознае с много понятия, свързани с разработването на софтуер и компютърните науки. Например, тази книга използва езика за програмиране Scheme, функционален език за програмиране, който е диалект на езика за програмиране Lisp. Introduction to Computing: Explorations in Language, Logic, and Machines се използва в много университети като MIT като учебник.

Explorations in Computing: An Introduction to Computer Science and Python Programming е чудесна алтернатива на Introduction to Computing, тъй като използва Python. Ако не сте специалист в компютърните науки, тази книга е една от най-добрите, с които може да започнете. Подобно на първата, тя се използва в много университети като учебник за въведение в концепциите на програмиране. Силно се препоръчва за абсолютно начинаещи.

Ако имате добра основа в програмирането, трябва да прочетете Structure and Interpretation of Computer Programs – 2nd Edition, защото е малко трудна за абсолютно начинаещи. Книгата обхваща функционалното програмиране, особено за тези, които идват от други парадигми. Тази книга е написана за уводния курс по програмиране в MIT. Също така има примери, които си струва да бъдат решени, които биха могли да помогнат на всеки за начина и подхода по който решава задачи.

Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software е най-емблематичната книга за design patterns. Тя обхваща най-често срещаните design patterns. Тази книга се смята за задължително четиво за всеки програмист, но за начинаещи може да е трудничка. В края на краищата тази книга ще направи всеки който я прочете и успее да вникне в нея много по-добър програмист.

Head First Design Patterns: A Brain-Friendly Guide е отличен избор за начинаещи, които смятат предходната книга за малко трудна. Тази книга прави разбирането на design patterns много по-лесно, но след това е хубаво да се върнат към класическата, за да подобрят знанията си. За тези, които са прочели само класическата, тази книга все още е чудесна за освежаване на знанията и погледа им върху design patterns.

Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship е една от най-добрите книги за програмиране, които някога ще прочетете и напълно ще промени начина, по който пишете код. Clean Code се занимава с някои понятия като именуване, функции, форматиране, коментари и боравене с грешки. За всеки програмист е задължително да я има.

The Art of Computer Programming, Volumes 1-4A, със своите четири тома е една от най-известните книги за компютърни науки, писани някога. Тази книга е произведение на изкуството, както веднъж е казал Бил Гейтс, „Ако смятате, че сте наистина добър програмист … прочетете The Art of Computer Programming … Определено трябва да ми изпратите автобиография, ако успеете да прочетете цялото нещо.“

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,