20 април, 2024

Както знаем, избирането на нови умения и програмни езици за учене, никак не е точна наука. Въпреки това има ясни индикации за нарастващата популярност на някои от тях, което трябва да се вземе предвид. Например, Java и JavaScript са много силни и добре остановени, но по-модерните Go, Rust и Dart определено повишават своето търсене за последната година. Колкото до ML и AI – то ориентирането към тях си заслужава всяка минута време.

Съдейки по Indeed, то Java остава втори най-необходим език, след SQL, който организациите масово използват за анализи и данни. Python пък е на трето място по търсене в същата платформа, а според PayScale средното заплащане за специалист с усъвършенствани умения с езика е 91 000 долара – значително повече от 75 000 долара за Java разработчик.

В back-end частта контейнерите и cloud уменията са най-привлекателни когато става въпрос за in-demand умения. Най-популярният пакет умения е високото ниво на Amazon Web Services cloud стака, комбиниран с Docker и Kubernetes.

Трябва да се има предвид, че търсенето на AWS разработчици се е покачило драстично в периода на 2014 – 2019 г., като дори задминава необходимостта от специалисти по Microsoft Azure и Google Cloud Platform. Уменията за работа с Docker като част от едно CV пък са се повишили с цели 4, 162% като търсене от 2014 г. Можем да си представим в каква неотлъчна част е станала технологията от работата на разработчиците.

Забелязва се как организациите определено се стараят да разширят cloud стратегиите си. Този тренд не е новост разбира се и е бавно ескалиращ процес, който COVID пандемията ускори. В САЩ например, необходимостта от web и full-stack разработчици, както и cloud инженери се е покачила с почти 25% в сравнение между април-октомври 2019 и април-октомври 2020, според анализ на LinkedIn. Разбира се, необходимостта от работни позиции много ясно очертава трендовете и посоките на технологичния свят – 32% по-висока е необходимостта за Machine Learning и AI инженери и специалисти за 2020 г. Но това не е единствено отвъд океана. Ролята на тези инженери е с 45% по-търсена и във Великобритания.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author