23 април, 2024

Смарт часовниците на Apple Watch, Garmin и Fitbit могат да помогнат за откриване на коронавируса дни преди появата на симптоми. Това разбираме от CBS News.

Тъй като устройствата измерват сърдечния ритъм, температурата на даден човек и други физиологични показатели то те могат да бъдат в помощ при индикацията на инфекции, още преди те да са се развили напълно или да могат да бъдат открити чрез тестове. Това сочат проучвания от водещи медицински и академични институции като медицинския център Маунт Синай, Ню Йорк и университет Станфорд в Калифорния. Експерти твърдят, че този тип технологии могат да заемат жизненоважна роля за справяне с пандемията и други заразни болести.

Именно изследователи от Маунт Синай откриват, че Apple Watch може да индикира дори по-трудно доловими промени в ритъма на сърцето на даден човек, което може да сигнализира, че той самият е носител на COVID-19 до седем дни, преди да се почувства зле или да се подложи на тест.

„Целта ни  беше да използваме инструменти за индикирането на инфекции по време на болест или преди хората да са разбрали, че са болни“, казва Роб Хиртен, асистент по медицина в медицинското училище към Маунт Синай.

Конкретното изследване анализира метриката при вариабилността на сърдечната честота – вариацията във времето между всеки ритъм, което показва и колко е силна имунната система.

Хората с COVID-19 са имали по-ниска вариабилност на сърдечната честота, малка вариация във времето между сърдечните удари, за разлика от хората с отрицателен тест от вируса.

Високата вариабилност на сърдечната честота не отразява повишен сърдечен ритъм: Като това е и показател, че нервната система е активна и по-устойчива на стрес.

От всички участвали в проучването, 81% с положителен тест за коронавирус имат промени в сърдечната честота в до девет дни и половина преди появата на симптомите. Изключително ускореният пулс е показателен за появата на симптомите, съобщава проучването.

Използвани са данните от смарт часовници, за да се идентифицира близо две трети от случаите на COVID-19 четири до седем дни преди развитието на симптоми. Създадена е била и алармена система, предупреждаваща носещите, че пулсът им е повишен за продължителен период от време.

Компанията Oura Health, която разработва смарт пръстени проследяващи аналогични показатели, се включва в проучването на два университета – в Сан Диего и в Сан Франциско. Резултатите сочат, че устройството може да открива ранната поява на треска, която е симптом на коронавируса.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,